Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

App als persoonlijk medisch dossier

PW Magazine 11, jaar 2013 - 11-03-2013
De app MemoMedic maakt de patiënt bewust van zijn gezondheid en de noodzaak van correct geneesmiddelgebruik. Apotheker en ontwikkelaar Hub Haan wil met deze app een betrouwbaar alternatief bieden voor het elektronisch patiëntendossier.

MemoMedic is in basis een medicijnwekker die tevens de medicijnvoorraad in de gaten houdt. Met één klik vanaf de smartphone kan de patiënt een nieuw herhaalrecept aanvragen bij de arts en de eigen apotheek. De app bevat tevens een persoonlijk medisch dossier, met daarin contra-indicaties, intoleranties en labwaarden.

Volgens Hub Haan, apotheker in Bennebroek, zijn huisartsen enthousiast over de MemoMedic en assisteren zij patiënten bij het invullen van het dossier. Het zou betrouwbaarder werken dan het elektronisch patiëntendossier omdat in deze app staat wat de patiënt écht gebruikt en niet wat zorgverleners denken dat de patiënt gebruikt. Alle informatie staat uitsluitend op de smartphone van de gebruiker. Het medisch dossier kan indien nodig gemaild worden naar een andere zorgverlener.

Volgens Haan verbetert de therapietrouw met de MemoMedic omdat de bestelfunctie en de bevestiging van inname-alerts onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Pas na de bevestiging van de inname wordt de voorraad van het geneesmiddel met het ingenomen aantal eenheden verminderd. Dus alleen bij therapietrouw komt er tijdig een bestel-alert en wordt automatisch een aanvraag voor nieuwe herhaalrecepten bij de huisarts en de vaste apotheek klaar gezet.

Wijzigingen in de medicatiegegevens of het medisch dossier kunnen door de patiënt zelf in de app worden doorgevoerd, zo nodig met behulp van huisarts of apotheek. Dit laatste versterkt volgens Haan de functie van apotheek en huisarts als medicatie- respectievelijk medisch begeleider.

Alle apotheken in Nederland staan – althans voorlopig - in basis in de app. Om de apotheekgegevens in de app via updates actueel te kunnen houden, dienen apotheken zich eenmalig aan te melden via memomedic.nl.

MemoMedic kost € 2,69 en is te koop via de AppStore en Googl-Play (Android).

Tijdens de 'Open dag van de Zorg' op zaterdag 16 maart is de app voor iedereen gratis te downloaden.

Document acties

Reacties

12-03-2013 10:44
I.C. van Golen zegt:

is het geen idee om deze APP te laten adopteren door de KNMP en als tool te promoten voor alle apotheken?
komen we een keer op een andere manier in het nieuws dan kermend en jankend van onvermogen om gezamenlijk een vuist te maken tegen de gemeenschappelijke tirannie.

Back to top