Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Goodwill-apothekers staken hun strijd

NZa: dit is een probleem van de beroepsgroep

PW Magazine 11, jaar 2013 - 08-03-2013
De stichting Jong Zelfstandige Apothekers stopt definitief met haar lobby voor een compensatieregeling voor de hoge goodwill-lasten. Volgens voorzitter Elien Peterse heeft de Nederlandse Zorgautoriteit de deur definitief dicht gedaan voor de ongeveer honderd noodlijdende apotheken.
Goodwill-apothekers staken hun strijd

De stichting Jong Zelfstandige Apothekers (JZA) heeft sinds haar oprichting in 2009 een intensieve lobby gevoerd voor een tijdelijke financiële ondersteuning. Een groep van zo’n honderd starters was in de problemen geraakt doordat zij een apotheek hadden gekocht enkele jaren voor de start van het preferentiebeleid. Zij waren hierdoor niet langer in staat de hoge goodwill-lasten te betalen.

Volgens apotheker Elien Peterse, voorzitter van de JZA, verliep de lobby voor een financiële compensatie aanvankelijk succesvol. “We hadden gesprekken gevoerd met VWS, zorgverzekeraars en politiek.” De partijen leefden mee met deze jonge starters die ‘buiten hun schuld om’ in nood verkeren.

Maar uiteindelijk verwees iedereen naar de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) omdat alleen deze autoriteit een compensatieregeling technisch mogelijk kan maken. De JZA zat inmiddels aan tafel met waarnemend NZa-voorzitter Cathy van Beek. Een akkoord was bijna bereikt toen Theo Langejan haar plaats innam. “Hij zag helemaal niets in het plan en deed de deur definitief dicht.” De NZa-voorman is van mening dat de beroepsgroep dit probleem zelf moet oplossen.

Terugkijkend stelt Peterse, sinds 2007 eigenaar van Apotheek Vreugdenhil in Hoogland, dat de JZA erin is geslaagd het probleem op de kaart te zetten. “Niet gestreden is altijd mislukt.” De groep noodlijdende starters is door ‘natuurlijk verloop’ inmiddels geslonken tot zo’n zeventig apotheken. “Maar nog steeds zijn er heel wat dramatische gevallen, apothekers die bij de bank aan het infuus liggen.”

Failliet

Er zijn gevallen bekend van apotheken waar de bank de periode om de goodwill terug te betalen heeft opgerekt tot dertig jaar. Peterse vindt het onbegrijpelijk dat de banken in de afgelopen jaren geen van deze apotheken met hoge goodwill-lasten failliet heeft laten gaan. “Vanuit de positie van de banken begrijp ik het wel, maar het is natuurlijk heel slecht voor een apotheek.”

Peterse bevindt zich naar eigen zeggen nog steeds in een zware periode met haar apotheek. “Ik hoop deze uitdaging zo goed mogelijk te doorstaan.”

Document acties

Back to top