Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Krokodil doet Nederland aan

PW Magazine 11, jaar 2013 - 07-03-2013
De gevaarlijke designer drug Krokodil is voor het eerst in Nederland gesignaleerd. Een 24-jarige Pool meldde zich recent op de spoedeisende hulp (SEH) van Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede na inname van deze drug. Dit middel – met bestanddelen als desomorfine, verfverdunner en zoutzuur – kan leiden tot ernstige beschadiging van lichaamsdelen. Amputatie is vaak het enige redmiddel.

Het opioïd-analoog desomorfine is in 1932 in de Verenigde Staten gesynthetiseerd en gepatenteerd als alternatief voor morfine. Desomorfine is acht- tot tienmaal potenter dan morfine, het werkt sneller en de eliminatiehalfwaardetijd is korter. Daardoor werkt het middel zeer verslavend. Om die reden verdween het in 1952 van de markt.

Een zelfgemaakte variant van desomorfine dook echter in 2003 op in de drugsscene in Rusland onder de naam Krokodil (Crocodile of Croc). Het wordt gebruikt vanwege zijn euforische, kalmerende en pijnstillende werking. Desomorfine is goedkoper dan morfine en werkt sterker. Krokodil wordt gemaakt uit codeïne, verfverdunner of benzine, zoutzuur, fosfor en jodium.

Aangezien er geen filter wordt toegepast bij het injecteren, leidt gebruik van deze drug tot beschadiging van bloedvaten, spieren en botweefsel.

Daarnaast kleurt de huid groen en ontstaat schubvorming. Daaraan dankt de drug zijn naam. Verder zorgen de bijtende ingrediënten ervoor dat – na meervoudige toediening – huid en vlees tot op het bot wegrotten. Krokodilgebruikers leven na inname van de drug gemiddeld nog twee tot drie jaar.

Het is onbekend hoe het met de Pool is afgelopen. Hij vertrok nog voor de behandeling kon plaatsvinden van de SEH.

Document acties

Back to top