Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 25, jaar 2012

22 juni 2012

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Ronde

Bij dit PW

22-06-2012 | door Léon Tinke

Bespaartips

column

22-06-2012 | door Jaap Dik

‘Een gelijk speelveld is een voorwaarde’

Tijdens de afgelopen districtsledenbijeenkomsten is uitgebreid stilgestaan bij de ontwikkelingen in de politiek. Een daarvan is de aanpassing van artikel 13 van de Zorgverzekeringswet, die consequenties zal hebben voor apothekers. “Een gelijk speelveld is een voorwaarde”, zegt Bart Smals, apotheker in ’s-Gravenzande en lid van het hoofdbestuur van de KNMP.

22-06-2012 | door Frits Baltesen

Atorvastatine 80% generiek

In maart van dit jaar kwam atorvastatine als generieke variant van Lipitor op de Nederlandse markt beschikbaar. Druk van verzekeraars op het verstrekken van goedkopere generieke varianten leidde binnen twee maanden tot een generieke substitutie van 80%. Dit gaat gepaard met een uitgavendaling van gemiddeld 30.000 euro per apotheek op jaarbasis.

22-06-2012 | door SFK

Beter beeld bijwerkingen

Monitoren van geneesmiddelen via internet geeft een completer beeld van bijwerkingen. Uit het promotieonderzoek van apotheker Linda Härmark blijkt dat zo informatie over incidentie en verloop van de klachten kan worden verzameld, belangrijke gegevens waarmee een apotheker een patiënt kan geruststellen als hij een bijwerking ondervindt.

22-06-2012 | door Linda de Graaf

‘Geneesmiddelinformatie patiënt kan beter’

Een goede voorlichting aan de patiënt is een belangrijke voorwaarde voor verantwoord medicijngebruik. Tijdens de FIP Centennial, begin oktober in Amsterdam, wordt dit onderwerp vanuit diverse invalshoeken belicht. Marcel Kooy en André Broekmans spreken vanuit het perspectief van de openbare apotheek en de industrie.

22-06-2012 | door Loes Ariaans

Maak het zichtbaar

“Maar dat is veel te veel”, reageert mevrouw H als de assistent een voorbeeldtube uit de lade haalt. Door dit visuele hulpmiddel begrijpt de vrouw eindelijk wat de assistent haar duidelijk wil maken.

22-06-2012 | door Mike Nettekoven

Lage barrière

Het komt niet vaak voor: de apotheker die zelf alle telefoontjes van patiënten aanneemt. Twee apothekers in de Rotterdamse wijk Overschie doen dat wél. Het lijkt inefficiënt, zeggen ze, maar dat is het niet. “Want je leert je patiënten beter kennen en je kunt meteen een goed antwoord geven op alle vragen.”

22-06-2012 | door Frits Baltesen

Mensen zonder milt beschermen tegen infecties

In februari 2012 is een landelijke richtlijn verschenen voor de preventie van infecties bij mensen met (functionele) hypo- of asplenie. Zowel vaccinaties als antibioticumprofylaxe zijn hierbij van belang. De richtlijn moet bijdragen aan een uniform beleid in Nederland.

22-06-2012 | door Karin Hagendoorn-Becker

Kwaliteit MabThera

Na het uitvoeren van een kwaliteitscontrole bevestigt het CHMP de positieve balans tussen baten en risico’s van MabThera (rituximab).

22-06-2012 | door PW

Lezersonderzoek PW

Regelmatig houdt het PW onderzoek onder de lezers over hoe tevreden zij zijn over frequentie, (vak)inhoud en omvang.

22-06-2012 | door PW

Vaccinatie reumapatiënt van belang

Vaccinatie is bij gelijktijdig gebruik van TNF-remmers iets minder effectief dan normaal. Toch is vaccineren voor iedereen met een reumatische aandoening van nog groter belang dan bij anderen.

22-06-2012 | door PW

Geen effect magnesium na bloeding

Toediening van intraveneus magnesiumsulfaat aan patiënten die een subarachnoïdale bloeding (SAB) hebben gehad, is niet zinvol.

22-06-2012 | door PW

Update bloedingen dabigatran

Op 25 mei 2012 heeft de EMA een update gepubliceerd van de informatie voor arts en patiënt over de bloedverdunner Pradaxa (dabigatran etexilaat).

22-06-2012 | door PW

Weesgeneesmiddel ivacaftor

Na een versnelde procedure heeft het CHMP een positief advies uitgebracht over Kalydeco (ivacaftor).

22-06-2012 | door PW

Axitinib in aantocht

Pfizer heeft op 25 mei 2012 laten weten dat het CHMP een positief advies heeft gegeven over Inlyta (axitinib).

22-06-2012 | door PW

Biomarkers voorspellen groepsrespons op TNF-remmers

Dertig procent van de patiënten met reumatoïde artritis (RA) reageert niet op behandeling met een TNF-blokker. Promotieonderzoek van Ruth Klaasen aan de Universiteit van Amsterdam heeft enkele biomarkers opgeleverd die – op groepsniveau – de respons voorspellen. Drie vragen aan Klaasen.

22-06-2012 | door PW

IUD beter dan pil, pleister of ring

Langwerkende intra-uteriene anticonceptie (IUD), te weten het koperspiraaltje, koperimplantaat en hormoonspiraaltje, is effectiever dan de anticonceptiepil, -pleister of vaginale ring, ongeacht de leeftijd van de gebruikster. Dit blijkt uit een grootschalig prospectief Amerikaans onderzoek.

22-06-2012 | door Michiel Tent

Littekens na infarct kunnen kleiner

Met ontstekingsremmers en vetstamcellen lijkt het mogelijk de omvang van littekens die ontstaan na een hartinfarct te beperken.

22-06-2012 | door PW

Antidepressiva minder snel in beeld

De nieuwe NHG-Standaard Depressie is terughoudend in het voorschrijven van antidepressiva. Anders dan in de vorige versie, is een dosisverhoging van SSRI niet aan de orde wanneer een behandeling na zes weken onvoldoende resultaat geeft. “Jammer is dat paroxetine in de standaard één van de voorkeursmiddelen is, terwijl mirtazapine nergens wordt genoemd.”

21-06-2012 | door Marc de Leeuw

Apotheken in gezondheidscentra luiden noodklok

De vijftig apotheken in eigendom van gezondheidscentra verkeren in financiële nood. Sluiting van apotheken, ontslagen en risico’s voor de patiëntveiligheid dreigen. Dat meldt de Landelijke Vereniging Georganiseerde eerste lijn in een brandbrief aan de Tweede Kamer.

15-06-2012 | door DEB420720

IGZ: verscherpt toezicht Apotheek Arnhem-Zuid

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft apotheek Arnhem-Zuid in Arnhem onder verscherpt toezicht gesteld. Reden voor deze maatregel is dat de apotheek eerder door de Inspectie gevraagde verbeteringen onvoldoende heeft doorgevoerd.

14-06-2012 | door DEB422443

Voorschrijven internisten ‘in principe’ alleen op stofnaam

Internisten gaan in principe alleen nog voorschrijven op stofnaam en opleidingen vermijden voortaan alle merknamen. Dat maakt de Nederlandse Internisten Vereniging bekend.

12-06-2012 | door DEB420720

Studie: geen verhoogd kankerrisico insuline

Insuline glargine (Lantus) verhoogt het risico op kanker niet. Dat blijkt uit drie studies. Uit eerder onderzoek bleek dat insuline glargine mogelijk een verhoogd risico geeft op kanker.

12-06-2012 | door DEB422443
Back to top