Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Bespaartips

PW Magazine 25, jaar 2012 - 22-06-2012 | door Jaap Dik
column

Hebt u zich ook zo geërgerd aan de onzinnige uitspraken van de minister over besparing door kleinere verpakkingen? Over geneesmiddelen kan het niet gaan; als je als patiënt voor € 100 netto in huis hebt, moet je een groothandelsvergunning aanvragen. Nee, aan de journaalbeelden te zien, gaat het om verband- en incomateriaal. De hoeveelheid incontinentiemateriaal bij de patiënt zal nog flink stijgen; per pakje afleveren is bedrijfseconomisch niet mogelijk, dat gaat nu per doos voor twee maanden. Dankzij de dagprijs. En verbandartikelen, gaan die binnenkort niet uit het basispakket? Mocht dat niet het geval zijn, dan is daar voor het collectief nog flink wat te besparen. De meeste artsen schrijven klakkeloos voor wat de wijkverpleging aanvraagt. En die vragen steeds weer nieuwere, nog betere, verbandmiddelen aan. Menig apotheek is gestopt met het op voorraad houden van deze middelen, volgende maand is er weer een ander alginaat-, schuim- of gelverband in de mode.

Hier zien we een trend. Ik betaal – steeds meer – voor mijn verzekering, dus wil ook het duurste! Dus alle geneesmiddelen origineel. Wie kent deze klanten niet? De arts of zijn assistent schrijft, na eindeloos gezeur, medische noodzaak op het recept. En voor de apotheker is het heel moeilijk en ondankbaar om dit te ontkrachten. De veeleisende patiënt wordt steeds mondiger.

Bijbetaling van het verschil tussen spécialité en generiek zou de oplossing zijn. Natuurlijk is dan een enkele patiënt, die wél een medische noodzaak heeft, de dupe. Maar het zou zo veel besparen. In deze tijd van onsympathieke maatregelen krijg je dit er toch eenvoudig door?

Document acties

Reacties

28-06-2012 01:22
D.T. Hendriksz zegt:

D66 heeft de oplossing: in haar partijprogramma wil zij een wettelijke terugname plicht invoeren voor geneesmiddelen door apotheken. Die moeten deze teruggenomen geneesmiddelen en hulpmiddelen weer doorleveren aan nieuwe patiënten. Zo voorkom je spillage!

D66. Pia Dijkstra. Partner van Gerlach Cerfontaine. Lobbyist van de KNMP. Prima dat zaken worden gescheiden, maar enig gezond verstand aan de vrouw zien te brengen had in dit geval geen kwaad gekund.

D66. Bert Bakker. Wipte Ursie Lambrechts in 2005 als woordvoerster zorg en toen was D66 van publiek stelsel opeens voorstander van een privaat stelsel zoals wij dit nu hebben.

D66. Een stabiele factor in de politiek.

Bijbetalen voor geneesmiddelen zit er nimmer in. Dat maakt budgetteren onmogelijk. Nederland is een vreemd land. De Overheid wil op de cent weten waaraan burgers hun geld aan uitgeven en dat mag tot 10% aan de zorg en geen cent meer. Ook niet als men dit zelf wil!
Dat geld kan immers ook aan andere zaken worden besteed die de economie stimuleren.

Het CBS vindt verhoging van salarissen van ambtenaren de economische groei stimuleren. Wie betaalt die salarissen is het CBS ontgaan.

Ergeren eraan is zinloos. SP stemmen kan helpen, maar veel fudicie moet je niet hebben. De Continuïteit van het Regeringsbeleid wordt bewaakt door de bureaucratie en die heeft een eigen agenda; stimuleren van de economische groei volgens de CBS norm!

Back to top