Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 31 / 32, jaar 2011

dossier Oogziekten

5 augustus 2011

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Nieuwe Zorginnovatieprijs past bij ambities KNMP

De KNMP heeft een nieuwe prijs in het leven geroepen: de KNMP Zorginnovatieprijs. Deze prijs wordt twee keer per jaar uitgereikt aan een (ziekenhuis)apotheek met een bijzonder zorgproject dat bijdraagt aan effectief, veilig en doelmatig medicijngebruik. Belangstellenden kunnen tot 2 september projecten inzenden.

05-08-2011 | door PW

Geen bevacizumab meer bij borstkanker

Een FDA-panel heeft op 28 juni unaniem de aanbeveling gedaan Avastin (bevacizumab) van de markt te halen als behandeling voor uitgezaaide borstkanker.

05-08-2011 | door PW

Kinderformulering midazolam

De CHMP heeft positief advies uitgebracht voor Buccolam (midazolam), voor de behandeling van acute epileptische aanvallen die lang aanhouden bij kinderen van 3 maanden tot 18 jaar.

05-08-2011 | door PW

Pioglitazon en blaaskanker

De CHMP is in maart 2011 gestart met een evaluatie van het signaal van een mogelijk verhoogd risico op blaaskanker bij gebruik van pioglitazon.

05-08-2011 | door PW

Zicht op betere behandeling van schimmelinfecties

De genetische oorzaak van een immuunziekte die leidt tot chronische schimmelinfecties is achterhaald. Dit opent nieuwe perspectieven voor de behandeling, mogelijk ook van voorkomende schimmelinfecties als schimmelnagels en vaginale Candida-infecties. Geneticus dr. Joris Veltman van het UMC St Radboud was bij het onderzoek betrokken en licht het kort toe.

05-08-2011 | door PW

Selenium nuttig bij Graves’ orbitopathie

Bij patiënten met de ziekte van Graves kan Graves’ orbitopathie ontstaan, een aandoening die onder meer wordt gekenmerkt door uitpuilende ogen. Selenium leidt bij deze patiënten tot een significant betere kwaliteit van leven, verminderde oogklachten en vertraagde progressie van de ziekte.

05-08-2011 | door Michiel Tent

Relatie vitamine D en retinopathie

Vitamine-D-deficiëntie (VDD) houdt verband met een verhoogde kans op retinopathie bij kinderen en adolescenten met diabetes type 1.

05-08-2011 | door PW

Medicijngebruik geeft glaucoom

Een groot aantal systemisch gebruikte geneesmiddelen kan leiden tot glaucoom.

05-08-2011 | door PW

Ranibizumab verlicht macula-oedeem

In twee identieke fase-III-trials is ranibizumab een effectieve behandeling gebleken bij diabetisch macula-oedeem, een veel voorkomend symptoom van diabetische retinopathie.

05-08-2011 | door PW

Westen en Oosten: wereld van verschil

Het artikel ‘Chinees kruid minder onschuldig dan gedacht’ is het logisch gevolg van het westerse denken. Traditionele kruidengeneesmiddelen, die berusten op meer dan veertig eeuwen ervaring, kennen wij niet.

05-08-2011 | door Ary van der Kuy

Westen en Oosten: wereld van verschil

De auteurs P.A. van Zwieten en C.W.M. Kieft baseren zich in het verhaal ‘Chinees kruid minder onschuldig dan gedacht’ op een artikel over adverse drug reactions binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde (Traditional Chinese Medicine, TCM). Hun stuk getuigt niet van gedegen kennis van zaken.

05-08-2011 | door Charles Wauters

Van druppeltruc tot zelfbedacht oogmedicijn

Het Oogziekenhuis in Rotterdam heeft sinds kort een eigen Oogapotheek. Bezoekers van de polikliniek kunnen hun oogdruppels direct meenemen en zijn verzekerd van een deskundige instructie. “Zowel de staf als de patiënten zijn enthousiast”, zegt apotheker Jan Jansen.

05-08-2011 | door René Groeneveld

Wikken en wegen tussen Avastin en Lucentis

Oogartsen houden zich bezig met de vraag welk middel de voorkeur verdient bij natte maculadegeneratie: het goedkope, maar niet voor deze aandoening geregistreerde, Avastin of het dure, wel geregistreerde Lucentis. Sommige onderzoeken suggereren dat Avastin bij mensen met cardiovasculaire risicofactoren beter niet gebruikt kan worden.

05-08-2011 | door Marc de Leeuw

‘Glaucoommedicatie: passen en meten’

Hoogleraar farmacotherapie Ton de Boer mag dan geen oogspecialist zijn, hij weet genoeg van glaucoom en glaucoommedicatie om er een boeiend en leerzaam college over te geven. De toediening van de medicatie luistert nogal nauw; de apotheker kan de patiënt hier terzijde staan met allerlei adviezen. “Gebrek aan therapietrouw is zeker een punt van zorg.”

05-08-2011 | door Michiel Tent

Strand

redactioneel

04-08-2011 | door Edwin Bos

Open workspace

column

04-08-2011 | door Claudia Rijcken

Zelfstandig

Ze heeft een sterke band met het vak. Vooral met zelfstandige apothekers voelt apotheker Nienke Kuitert zich verwant. Als manager van apothekersplatform Pluriplus bezoekt zij wekelijks diverse apothekers in het land.

04-08-2011 | door Edwin Bos

Oogdruppels verpakken en toedienen

Oogdruppels zonder conserveermiddel zijn sterk in opmars. Soms zijn de benodigde oogdruppels niet in de handel en moet een apotheek ze bereiden.

04-08-2011 | door Doerine Postma

In memoriam mr. E.D. Harderwijk

Mr. E.D. Harderwijk, de oud-algemeen secretaris van de KNMP, is op 14 juli 2011 op 83-jarige leeftijd in Den Haag overleden. Toen jurist Evert Harderwijk in 1962 toetrad tot de staf van de KNMP, als opvolger van mr. M. Nord, kwam hij uit een geheel andere werksfeer.

04-08-2011 | door R.M.W. Eekhof en C.J. de Blaey

Zichtbaar meer oogmiddelen

In de eerste helft van 2011 verstrekten de Nederlandse openbare apotheken 2,75 miljoen keer een oogmiddel dat vergoed werd uit het basispakket. Dat is een stijging van 8%. Middelen tegen droge ogen werden het vaakst verstrekt.

04-08-2011 | door SFK

Roest

column

04-08-2011 | door Jaap Talsma

Mediq wil meerjarige contracten voor zorg

Mediq wil voor het einde van dit jaar meerjarige contracten afsluiten met zorgverzekeraars voor de levering van farmaceutische zorg. Volgens bestuursvoorzitter Marc van Gelder van Mediq verlopen de onderhandelingen constructief. “We zien dat er van de zijde van de verzekeraars veel interesse is voor hetgeen wij hebben ontwikkeld.”

28-07-2011 | door DEB432513

Falen chemotherapie door roken

Gebruikers van het cytostaticum irinotecan die roken, hebben een verhoogde kans dat het middel bij hen niet aanslaat. Dit concludeert onderzoeker Jessica van der Bol van het Erasmus MC in Rotterdam.

26-07-2011 | door M.Nettekoven

Piek in ontwikkeling nieuwe geneesmiddelen

De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft twintig geneesmiddelen met een nieuw actief bestanddeel geregistreerd in het eerste halfjaar van 2011. Dat is slechts één minder dan in heel 2010.

26-07-2011 | door M.Nettekoven
Back to top