Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Falen chemotherapie door roken

PW Magazine 31 / 32, jaar 2011 - 26-07-2011
Gebruikers van het cytostaticum irinotecan die roken, hebben een verhoogde kans dat het middel bij hen niet aanslaat. Dit concludeert onderzoeker Jessica van der Bol van het Erasmus MC in Rotterdam.

In tabaksrook zitten verschillende stoffen die de omzetting en werking van medicijnen kunnen beïnvloeden. Er is echter weinig bekend over de invloed van roken op het slagen van de kankerbehandeling. Dit terwijl ruim een op de drie kankerpatiënten rookt.

Van der Bol onderzocht 190 patiënten die allen het middel irinotecan gebruikten. Mensen uit deze groep die roken bleken 40% minder werkzame stof in hun bloed te hebben dan de niet-rokers. Ook had de groep rokers minder last van een tekort aan witte bloedcellen, een bekende bijwerking van irinotecan. Dit duidt er waarschijnlijk op dat de chemokuur bij hen minder krachtig werkt. Irinotecan is geregistreerd bij colorectaal carcinoom.

In haar proefschrift vermeldt Van der Bol een doseringsformule voor irinotecan, die gebruikt kan worden om voor elke individuele patiënt de behandeling te optimaliseren.

Document acties

Back to top