Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 46 / 47, jaar 2010

19 november 2010

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Thuisconsult

Zorgverzekeraar De Friesland betaalt apotheker Aarnout Vroegh € 45 per farmaceutisch thuisconsult. Vroegh roemt de plezierige samenwerking met deze zorgverzekeraar. Volgens hem doen apothekers er goed aan een constructieve relatie aan te gaan met zorgverzekeraars.

19-11-2010 | door edbos

Douane worstelt met toename importmedicijnen

Bij het distributiecentrum van TNT Post in Amsterdam Sloterdijk rijden vrachtauto’s af en aan. Muziek schalt uit luidsprekers. Alle inkomende luchtvrachtpakketten van Nederland komen in dit gebouw aan. Ook de douane is er gevestigd. De dienst heeft zijn handen vol aan de groeiende stroom van illegale geneesmiddelen.

19-11-2010 | door René Groeneveld

Patiëntveiligheidskaart ontwikkeld

De patiëntveiligheidskaart ‘zorg voor een actueel medicatieoverzicht’ is ontwikkeld door de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) om patiënten te stimuleren hun zorgverleners zo volledig mogelijk te informeren.

19-11-2010 | door KNMP

Weer meedoen? Ja graag!

De KNMP vraagt uw aandacht voor twee grote onderzoeken. Per e-mail heeft u deze week een link ontvangen naar een onderzoek over medicatiebeoordeling in de praktijk. Voor de kwaliteitsmonitor ontvangt u in januari een brief met inloggegevens.

19-11-2010 | door KNMP

Besteed risico-inventarisatie en -evaluatie uit

De KNMP werkt samen met de Stichting Bedrijfsfonds Apotheken. Zij levert diverse diensten die het professioneel werken in de apotheek mogelijk maken. Een voorbeeld van een nieuwe dienst is het inschakelen van een deskundige voor de risico-inventarisatie en -evaluatie.

19-11-2010 | door KNMP

Bijeenkomst brengt reddingsactie op gang

Mevrouw de Vries is, helaas, overleden door een fout in de medicatieoverdracht. De hele keten werkte volgens verwachting, maar door een gegevensfout ging het mis. Deels vanwege dit waargebeurde verhaal organiseerden ORIA, de NVZA en de KNMP een bijeenkomst met als doel: werken aan een standaard voor medicatieoverdracht.

19-11-2010 | door KNMP

Onderweg naar maatwerk in farmacotherapie

Metaboliserende enzymen en geneesmiddelpompen hebben invloed op (bij)werkingen van geneesmiddelen. Erfelijkheid en interacties tussen geneesmiddelen zijn daarbij van belang. De auteurs onderzochten hoe deze factoren een rol spelen bij onder meer simvastatine en metformine.

19-11-2010 | door M.L. Becker, L.E. Visser, A.G. Vulto en B.H.C. Stricker

Steeds meer geneesmiddelen onder de WGP

De prijzen van receptgeneesmiddelen lagen in oktober 2010 ruim 22% lager dan in januari 2008. Ruim 40% van deze daling kan worden toegeschreven aan de Wet Geneesmiddelprijzen. De invloed van deze wet blijft sterk omdat de overheid deze gebruikt om voor steeds meer geneesmiddelen maximumprijzen vast te stellen.

19-11-2010 | door SFK

Mededelingen van het LNA

Op de KNMP Kennisbank staat onder Productzorg en Bereiding het bestand LNA-mededelingen. Hier staan tachtig documenten. Deze gaan over apotheekbereiding, maar ook over andere ontwerpen. Wat voor LNA-mededelingen zijn dat?

19-11-2010 | door Doerine Postma

Winnaars prijsvraag KNMP Kennisbank

De prijsvraag voor de e-learningcursus Wegwijs in de KNMP Kennisbank leverde veel reacties op.

19-11-2010 | door KNMP

Doe waar je goed in bent

Apothekers moeten zich specialiseren op gebieden waarmee ze affiniteit hebben. Andere gebieden kunnen ze overlaten aan collega’s. Zo ontstaat goede samenwerking tussen apothekers en goede service aan de patiënt.

18-11-2010 | door Paul Lebbink

Insuline niet altijd logisch

Na starten van insuline bij diabetes mellitus type 2 moeten sulfonylureumderivaten worden gestopt. Sowieso behoeft de effectiviteit van de diverse behandelregimes meer onderzoek omdat insulinetherapie een grote impact heeft op de kwaliteit van leven. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Mariëlle van Avendonk.

18-11-2010 | door Linda de Graaf

VTGM door ziekenhuisapotheek nuttig

De ziekenhuisapotheek van het Maastricht Universitair Medisch Centrum nam alle VTGM-bereidingen van verpleegkundigen over. Hierdoor is het aantal medicatie-incidenten en microbiologische besmettingen enorm afgenomen.

18-11-2010 | door marcdl

Verdunnen maar …

column

16-11-2010 | door Claudia Rijcken

NPCF en KNMP uiten kritiek op preferentiebeleid

Het preferentiebeleid leidt tot chaos in de apotheekvoorraden en tot problemen aan de balie. Patiëntenfederatie NPCF vindt dat VWS-minister Edith Schippers scherpere spelregels moet vaststellen.

11-11-2010 | door Edwin Bos

Zorg voor hart- en diabetespatiënt onvoldoende

De door patiënten ervaren diabeteszorg voldoet niet aan de Zorgstandaard. Dat concludeert de Diabetesvereniging Nederland (DVN) in de Diabetes Zorgmonitor 2010.

08-11-2010 | door edbos
Back to top