Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie
Persoonlijke hulpmiddelen
Behandelingen toegesneden op de individuele patiënt. Van small molecules naar complexe geneesmiddelen. Sneller aan de slag met experimentele behandelingen. Extra veiligheidsmaatregelen na toelating tot de markt. Onderzoek in de ‘echte’ wereld. Dit zijn de vijf trends op geneesmiddelgebied.
Zorgonderzoek & Innovatie (ZO&I) heet de afdeling van de KNMP die verder kijkt dan de zaken die voor de apotheker vandaag belangrijk zijn. De innoverende kant houdt zich met drie grotere projecten bezig: geneesmiddelen in beweging, farmacogenetica en prototype-testen.
De termen innovatieve geneesmiddelen en personalized medicine gonzen overal. Het lijkt nog ver weg, toch zijn er al genoeg praktijkvoorbeelden. We vroegen twee apothekers naar hun ervaringen en blik op de toekomst.
Henk de Jong, chemicus en emeritus hoogleraar farmaceutisch analyse, heeft gisteren van de internationale apothekersfederatie FIP een onderscheiding gekregen: de Joseph A. Oddis Award for Exceptional Service to FIP.
Openbare apotheken verstrekten in 2016 38% meer pakketgeneesmiddelen dan in 2006. Desondanks waren de uitgaven in 2016 vrijwel gelijk aan die van tien jaar geleden. Per hoofd van de bevolking bedroeg de stijging van het geneesmiddelengebruik in die tien jaar 33%. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Protonpompremmers kunnen het aantal jaarlijkse aderlatingen voor patiënten met ijzerstapelingsziekte aanzienlijk verlagen. Dat bespaart patiënten bijwerkingen zoals moeheid en flauwvallen, blijkt uit onderzoek van Maastrichtse wetenschappers.
AuteursinformatieAdverterenVacature plaatsen
Colofon DisclaimerPrivacyverklaring en cookiebeleidSitemap