Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Vaste rubrieken

Herexamen 2024 PW27en28

In welk geval zou u gebruik van deze hormoonsuppletie ontraden?

PW27en28 - 03-07-2024 | door Suzan Gipmans, apotheker Geneesmiddel Informatie Centrum/KNMP

Stratego

Als je bij Stratego de vlag van je tegenstander verovert, heb je gewonnen. Een belangrijke spelregel is dat een stuk maar vijf keer dezelfde zet mag doen. De VIPP farmacie, waarin gefaciliteerd wordt dat we data kunnen gaan delen met alle zorgverleners, lijkt nu op het eindspel in Stratego. Weinig stukken nog op het bord, steeds dezelfde zet van veel partijen: waar staat de vlag? Hoe kan ik winnen? Toch gaat het niet om ‘winnen’.

PW26 - 28-06-2024 | door Jacco Pesser, bestuurslid KNMP

PrEP-medicatie vanaf augustus via de openbare apotheek

PrEP-medicatie wordt vanaf 1 augustus weer volledig via de openbare apotheek verstrekt. Dat stelt openbaar apothekers in staat om veilig gebruik van PrEP te bewaken. Momenteel ontvangt een gelimiteerd aantal mensen medicatie via de GGD.

PW26 - 28-06-2024 | door KNMP

Tekortenproblematiek hoog genoteerd op alle agenda’s

Het tweede kwartaal van 2024

Voor het tweede achtereenvolgende kwartaal van 2024 is er in de media en de politiek volop aandacht voor de geneesmiddelentekorten. De problematiek staat hoog genoteerd op alle relevante agenda’s. Apothekers roeren zich, in het belang van de patiënten die in de knel komen doordat steeds vaker geneesmiddelen niet beschikbaar zijn.

PW26 - 28-06-2024 | door KNMP

Werk met diepgang

Emerald Smet laat als kaderapotheker meerwaarde beroep zien.

Multidisciplinaire samenwerking is cruciaal voor goede ouderenzorg, onderstreept Emerald Smet, die hierin als kaderapotheker een belangrijke rol speelt. “Zorgverleners in de regio weten mij snel te vinden.”

PW26 - 28-06-2024 | door Frans van den Houdt

Nieuw medicijn voor behandeling niet-kleincellig longcarcinoom

De Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP heeft sugemalimab (Cejemly) een positief advies gegeven voor een handelsvergunning.

PW26 - 28-06-2024 | door PW

Aandeel generiek verder toegenomen

Percentage generieke middelen groeide in 2023 in kosten en verstrekkingen

Verstrekkingen van generieke geneesmiddelen maakten ruim 79% uit van alle verstrekkingen van receptplichtige vergoedbare geneesmiddelen in 2023. Daarmee stijgt het aandeel generiek met 0,8%-punt ten opzichte van een jaar eerder. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

PW26 - 28-06-2024 | door SFK

De mens

Twee letters maar. Maar wel letters die wereldwijd een revolutie veroorzaken. En voor ophef en bezorgdheid zorgen. Al zoekende naar AI in de apotheek viel de oogst wel een beetje tegen.

PW26 - 28-06-2024 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

AI: geen grapje

Ondanks alle voordelen is het niet allemaal rozengeur en maneschijn.

Laatst stond ik in de apotheek, oog in oog met een glimmende nieuwe assistent: AI. Nou, ik kan je vertellen, die neemt zijn werk bloedserieus. Terwijl ik nog op zoek was naar de juiste la voor de diclofenac, had AI al drie patiënten geholpen, hun recepten geanalyseerd en een kopje koffie gezet.

PW26 - 28-06-2024 | door Dinemarie Kweekel, ziekenhuisapotheker laboratorium

Herexamen 2024 PW26

Semaglutide is volop in het nieuws vanwege het (off-label)gebruik bij obesitas. Wat is geen relatieve contra-indicatie van semaglutide?

PW26 - 26-06-2024 | door dr. Marloes Dankers, apotheker Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Bewustzijn

Mensen krijgen dagelijks nog steeds te veel zout binnen, constateert de Nierstichting, maar zijn zich daar niet van bewust. Reden temeer opnieuw een publiekscampagne te starten. Te veel zout leidt namelijk tot nierschade en zodra die onomkeerbaar wordt kan het dodelijk zijn. Nierschade kan de komende jaren wereldwijd doodsoorzaak nummer vijf worden, waarschuwt de Nierstichting.

PW25 - 21-06-2024 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Wet overtreden

Ik voel wel wat voor een rol als ‘samenwerkende voorschrijver’.

Vandaag was ik aanwezig bij een van de districtsledenbijeenkomsten van de KNMP. Het was een inspirerende sessie waarin passende zorg in tijden van schaarste centraal stond. Een van mijn eyeopeners was dat we als apothekers dagelijks de wet overtreden.

PW25 - 21-06-2024 | door Chiara Bernoster-van Rodijnen, apotheker ouderenzorg

Nieuwe gentherapie tegen hemofilie B in aantocht

Voor patiënten met hemofilie B is een nieuwe gentherapie in aantocht. Fidanacogen elaparvovec (Durveqtix) heeft een positief advies gekregen van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP voor een voorwaardelijke handelsvergunning.

PW25 - 21-06-2024 | door PW

Kennis testen en netwerken

Deelnemers Olympiade strijden om titel ‘beste farmaciestudent’

Het deelnemen aan de Nationale Farmacie Olympiade is volgens Julian Bosch, winnaar van de eerste prijs voor zesdejaars farmaciestudenten, vooral een mooie kans om te netwerken. “Ook is het leuk om te zien waar je staat.”

PW25 - 21-06-2024 | door Edwin Bos

Slaap- en kalmeringsmiddelen meest gebruikte middelen op de Opiumlijst

Verklaring op reis vooral voor de 51-80-jarigen

Openbare apotheken verstrekten in 2023 aan ongeveer 2 miljoen mensen een geneesmiddel waarbij een medicijnverklaring is vereist bij een reis naar het buitenland. De meeste gebruikers van deze middelen zijn tussen de 51 en 80 jaar oud. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

PW25 - 21-06-2024 | door SFK

Richtlijn Hypercalciëmie in de palliatieve fase op diverse punten aangepast

De multidisciplinaire richtlijn Hypercalciëmie in de palliatieve fase is herzien onder begeleiding van Palliatieve Zorg Nederland (PZNL). De KNMP heeft bijgedragen via de klankbordgroep. Op diverse punten is de medicamenteuze behandeling aangepast.

PW25 - 21-06-2024 | door KNMP

Groen licht voor herziene richtlijn Medicatiebewaking

De herziene KNMP-richtlijn Medicatiebewaking is geautoriseerd. In de richtlijn staan aanbevelingen voor het uitvoeren van medicatiebewaking door de openbaar apotheker in vier stappen: signaleren, analyseren, afhandelen en evalueren.

PW25 - 21-06-2024 | door KNMP

Taakherschikking

Medicatiebewaking is een dermate vanzelfsprekend proces binnen de apotheek dat we er nauwelijks meer bij stilstaan dat het een essentieel deel van het bestaansrecht van ons beroep is. Geen beroepsgroep heeft meer geleerd over doseringen, interacties en contra-indicaties dan de apotheker. Best bijzonder daarom dat ook voorschrijvers de medicatiebewaking beschouwen als onderdeel van hún vak. Hoeveel medicatiebewaking hebben onze patiënten nodig?

PW25 - 21-06-2024 | door Jos Lüers, bestuurslid KNMP

Herexamen 2024 PW25

Is de huidige hormoonspiraal in volgende situatie voldoende als adjuvans?

PW25 - 19-06-2024 | door Riko van Grunsven, openbaar apotheker, helpdesk Geneesmiddel Informatie Centrum/KNMP

Generaties

Ze gaat snel zoeken naar een foto uit de oude doos, maar nu even niet. De trainingsronden voor de Oostenrijkse GP waren net begonnen en die wilde ze per se volgen, zei ze aan de telefoon. Want ze is een groot fan van Formule 1, voegde ze er ten overvloede aan toe. Ten overvloede, want eerder had de 87-jarige Maddy van der Hoorn mij tijdens het interview bij haar thuis in Roosendaal al uitvoerig deelgenoot gemaakt van haar passie voor snelle bolides.

PW29/30 - 19-06-2024 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Document acties

Back to top