Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Praktijkvoering

Medisch specialisten: problemen met ICT-systemen

Volgens de helft van de medisch specialisten werken de huidige ICT-systemen onvoldoende, waardoor het uitwisselen van gegevens moeizaam verloopt. Specialisten en huisartsen vinden dat gemeenschappelijke standaarden voor zorginformatie moeten worden ingevoerd. Dat blijkt uit onderzoek van Nictiz en het NIVEL.

Praktijkvoering PW47 - 14-11-2017

RVS: laat apotheker dure medicijnen bereiden

'Bescherm apotheker tegen proces octrooihouder'

Apothekers moeten snel een vrijstelling krijgen in de wet voor het magistraal bereiden van geoctrooieerde geneesmiddelen. Daarvoor pleit de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) in een advies over het goedkoper ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid, Praktijkvoering PW45 - 09-11-2017

Alert: extra controle vereist na assortimentswijziging

Apothekers moeten zich bewust zijn van het gevaar van het samenvoegen van geneesmiddelen in het assortiment, waarschuwt Stichting Portaal voor Patiëntveiligheid/CMR (PvP) in een CMR-alert. Controle door een tweede persoon na zo’n wijziging is van belang indien de omzetting ook moet plaatsvinden voor baxterpatiënten, vindt PvP.

Praktijkvoering 03-11-2017

OLVG laat bereiding chemo over aan robot

Een cytostaticarobot heeft in het OLVG in Amsterdam de bereiding van chemotherapie grotendeels overgenomen van de apothekersassistenten. De robot verkleint de kans op blootstelling en geeft de assistenten meer tijd voor complexere bereidingen.

Praktijkvoering PW39 - 28-09-2017

Voorkom vallen bij ouderen met FTO-module

Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) heeft nieuw FTO-materiaal ontwikkeld over vallen en medicatiegebruik bij ouderen. Daarin is aandacht voor het signaleren van patiënten met een verhoogd risico op vallen en het voorkomen van valincidenten.

Praktijkvoering 19-09-2017

'Geef dementerenden minder antipsychotica'

Antipsychotica doen meer kwaad dan goed bij demente ouderen met gedragsproblemen. Zorgverleners in verpleeghuizen zouden daarom meer moeten weten van de bijwerkingen, het beperkte effect van medicatie bij deze indicatie, en van de niet-medicamenteuze opties zoals cognitieve gedragstherapie. Dat stelt klinisch geriater Astrid van Strien, die op 14 september promoveerde aan het VUmc.

Algemeen, Praktijkvoering PW37 - 15-09-2017

Geen hart voor therapietrouw

Therapietrouw bij secundaire preventie na een hartinfarct is vrijwel niet te beïnvloeden.

Praktijkvoering PW36 - 05-09-2017

'Advies over afmaken antibioticakuur overbodig'

Het advies dat een antibioticakuur altijd moet worden afgemaakt omdat anders resistentie in de hand wordt gewerkt, wordt door geen enkel wetenschappelijk bewijs onderbouwd en is overbodig, schrijven Britse wetenschappers in het British Medical Journal. Integendeel, beweren zij, te lang doorgaan met antibiotica verhoogt juist het risico op resistentie.

Geneesmiddelen, Praktijkvoering 27-07-2017

Toepassing richtlijn antistolling kan beter

De toepassing van richtlijnen bij trombosepreventie rondom operaties kan beter, concludeert het NIVEL, na ruim 1200 patiëntendossiers te hebben onderzocht van opnames in dertien Nederlandse ziekenhuizen. Vooral bij de preventie van trombose bij niet-chirurgische patiënten en het gebruik van antistollingsmiddelen voor en na een operatie is ruimte voor verbetering.

Geneesmiddelen, Praktijkvoering 26-07-2017

Longziekte vaststellen met elektronische neus

Een in het AMC ontwikkelde elektronische 'neus', de zogeheten SpiroNose, kan op basis van stoffen in de uitgeademde lucht bepalen welke longziekte iemand heeft. De 'slimme neus' kan ook verschillende typen van een ziektebeeld onderscheiden en bij longkankerpatiënten voorspellen of dure immunotherapie aanslaat. Negen van de tien keer stelt het apparaat de juiste diagnose, blijkt uit vandaag gepresenteerde onderzoeksresultaten.

Praktijkvoering 05-07-2017

'Therapie afstemmen op uitgeademde lucht'

“Het gebruik van uitgeademde lucht als niet-invasieve biomarker in de klinische praktijk lijkt een mooie toekomst tegemoet te gaan. Het zal niet lang meer duren voordat uitgeademde lucht bij elke patiënt met longklachten zal worden gemeten.”

Praktijkvoering PW26 - 30-06-2017

Wat een app moet kunnen

Het succes van een tweerichtings-app om bijwerkingen te melden en te informeren over medicatieveiligheid, hangt af van feedbackmogelijkheden, opslag van meldingen en aard van geneesmiddelinformatie.

Praktijkvoering PW25 - 23-06-2017

App bespaart kosten

Een app met onder meer artsenroosters en behandelrichtlijnen maakt behandeling efficiënter.

Algemeen, Praktijkvoering PW25 - 21-06-2017

Cannabisgebruik stijgt, FTO-module beschikbaar

Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) heeft een nieuwe FTO-module ontwikkeld over medicinale cannabis.

Geneesmiddelen, Praktijkvoering PW24 - 14-06-2017

Afspraken hulpmiddelen: maatwerk voor patiënt

Het voorschrijven van hulpmiddelen is transparant en doelmatig en elke patiënt moet een hulpmiddel krijgen dat het beste bij hem past. Dat is de uitkomst van het bestuurlijk overleg hulpmiddelen, schrijft minister van Volksgezondheid Edith Schippers aan de Tweede Kamer.

Algemeen, Praktijkvoering PW24 - 08-06-2017

Apotheek op Bonaire weer veilig

Apotheek Botica Sabana in Kralendijk op Bonaire heeft voldoende maatregelen genomen om weer verantwoord farmaceutische zorg te kunnen leveren. Dat heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) bepaald na een bezoek aan deze apotheek.

Algemeen, Praktijkvoering PW19 - 02-05-2017

NHG: therapie acne hangt af van de ernst

De behandeling van acne hangt nu af van de ernst. In de deze week gepubliceerde NHG-Standaard Acne stapt het huisartsengenootschap af van het uniforme stappenplan.

Praktijkvoering PW14 - 06-04-2017

Kleine huisartspraktijk slechter bereikbaar

Via de telefoon zijn de meeste huisartsen goed bereikbaar, maar op drukke tijden en in kleine praktijken staat de bereikbaarheid wel vaker onder druk. Dat concludeert Nivel in een onderzoek onder honderd huisarstenpraktijken, in opdracht van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV).

Algemeen, Praktijkvoering PW14 - 28-03-2017

Opleiding farmaceutisch consulent naar nieuwe eigenaar

Capabel Hogeschool in Utrecht is de nieuwe eigenaar van de hbo-opleiding Farmaceutisch consulent. Eind vorig jaar maakte hogeschool Saxion Next in Deventer, oprichter van deze vierjarige deeltijdopleiding, bekend in september 2017 te stoppen met de instroom van nieuwe studenten.

Algemeen, Praktijkvoering PW12 - 17-03-2017

Soa-test uit de muur bij Haagse apotheek

Met pinbetaling anoniem een soa-test uit de muur halen. Dat is vanaf volgende week mogelijk in Apotheek Prins Hendrikplein in Den Haag. Apotheker Floor van Leersum: “We merken dat het een moeilijke vraag is aan de balie.”

Algemeen, Praktijkvoering PW12 - 16-03-2017

Document acties

Vacatures
(Ziekenhuis)apotheker

Radboudumc | Nijmegen

Ziekenhuisapotheker

Meander Medisch Centrum | Amersfoort

Apotheker

KNMP | Den Haag

Meer…
Back to top