Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 44, jaar 2012

dossier Diabetes

2 november 2012

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Open einden

redactioneel

02-11-2012 | door Marc de Leeuw

Valsartan remt de progressie van type 2 diabetes

Valsartan verbetert bij patiënten met een voorstadium van diabetes type 2 de insulinegevoeligheid en de vetstofwisseling. Dit is de belangrijkste conclusie uit het proefschrift van gezondheidswetenschapper Chantalle Moors, die op 24 oktober promoveert aan de Universiteit Maastricht.

02-11-2012 | door PW

Pas op de plaats voor DPP-4-remmers

Sinds de introductie in 2007 van DPP-4-remmers zijn dit in Nederland nog steeds geen voorkeursmiddelen voor de behandeling van diabetes type 2. In combinatie met metformine vormen ze een alternatief voor sulfonylureumderivaten en pioglitazon, maar het effect blijft achter bij insuline en GLP1-agonisten.

02-11-2012 | door Loes Ariaans

Meer controle, minder neuropathie

Een strengere glykemische controle vermindert neuropathie bij patiënten met diabetes type 1.

02-11-2012 | door PW

Voordeel statine groter dan nadeel

De Jupiter-trial bracht voor het eerst een verhoogde kans op diabetes door gebruik van rosuvastatine aan het licht.

02-11-2012 | door PW

Onder druk

De toenemende druk op apothekers om meer te doen met minder inkomsten, brengt de farmaceutische zorg in gevaar. “Ons vak wordt ondergraven.” Desondanks spant apotheker Mirjam Goddijn zich in om deze zorg – cruciaal voor bijvoorbeeld diabetespatiënten – koste wat het kost optimaal te houden.

02-11-2012 | door Marc de Leeuw

Nieuwe leden

02-11-2012 | door KNMP

Samenscholing? Twee weten meer dan één

Voor het eerst in de nog jonge geschiedenis van de KNMP SIG’s, werd een gezamenlijke SIG-nascholingsbijeenkomst georganiseerd op 27 september. Deze coproductie, met als ondertitel ‘Verdieping door SIG kennis bij elkaar te brengen’, werd enthousiast ontvangen. Voor herhaling vatbaar, luidde het oordeel.

02-11-2012 | door Arno Hammers

Zelfcontrole zinloos

Zelfcontrole bij diabetes mellitus type 2 leidt niet tot een verbetering van de bloedsuikerspiegel. Ook de kwaliteit van leven neemt niet toe, laat Uriëll Malanda in zijn proefschrift zien. Malanda raadt zelfcontrole dan ook niet aan bij deze groep patiënten.

02-11-2012 | door Linda de Graaf

Kleuters ravotten tijdens ‘Doe ff Gezond’

Veel ouders en kinderen weten niet hoe ze het beste kunnen eten en bewegen. JOGG wil hun dat leren. In negentien gemeenten zijn projecten van vijf jaar begonnen om de jeugd gezonder te maken. In 2015 moeten 75 gemeenten meedoen. Doel is het stoppen van de toename van overgewicht en obesitas, risicofactoren voor onder meer diabetes.

02-11-2012 | door Frits Baltesen

Veel nieuwe antidiabetica, veel discussie

Er mogen dan al heel veel en goede middelen tegen diabetes zijn, vaak zijn de resultaten toch nog onbevredigend. De behoefte aan nieuwe medicijnen voor deze aandoening, die wereldwijd gigantische proporties aanneemt, is daarom groot. Veel nieuwe middelen halen het niet, over andere is veel discussie: onderscheiden ze zich wel voldoende om hun relatief hoge kosten te rechtvaardigen?

02-11-2012 | door Michiel Tent

‘Isa is heel sterk, echt een kanjer’

Het leven van een kind verandert ingrijpend na de diagnose diabetes type 1. Spontaan naar buiten en rennen door de straat is er niet meer bij. Eerst moet de bloedsuiker gemeten worden. Diabetespatiëntje Isa Merks: “Laatst had ik hoofdpijn, ik zat op 21,9. Dan ‘bolus’ ik snel insuline met de pomp.”

02-11-2012 | door Edwin Bos

Diabetes langs de lat

Conform richtlijnen blijkt een diabetesbehandeling vrijwel altijd door de huisarts te worden gestart met het voorkeursmiddel metformine. Maar ook de veel duurdere DPP-4-remmers worden in twee derde van de gevallen geïnitieerd door de huisarts.

02-11-2012 | door SFK

SSRI’s: kans op beroerte

Antidepressiva verhogen het risico op een beroerte als gevolg van intracraniële of intracerebrale bloedingen, al blijft dit risico absoluut gezien klein. Dat blijkt uit een meta-analyse gepubliceerd in Neurology.

01-11-2012 | door PW

Meer toepassingen vildagliptine

De DPP-4-remmer vildagliptine (Galvus) mag nu ook gebruikt worden als tripeltherapie met metformine en een sulfonylureaumderivaat en in combinatie met insuline, met of zonder metformine.

01-11-2012 | door PW

Meer toepassingen linagliptine

De indicatie voor de DPP-4-remmer linagliptine (Trajenta) wordt uitgebreid. Het mag nu ook worden gebruikt naast insuline, met of zonder metformine.

01-11-2012 | door PW

Tadalafil tegen prostaathyperplasie

De indicatie voor de erectiepil Cialis (tadalafil) is uitgebreid met de behandeling van de symptomen van goedaardige prostaathyperplasie (BPH).

01-11-2012 | door PW

Fidaxomicine tegen CDI

Er is een nieuw smalspectrum-antibioticum op de markt voor de behandeling van Clostridium difficile-infectie (CDI), fidaxomicine (Dificlir).

01-11-2012 | door PW

Positief advies NexoBrid

Het voormalige weesgeneesmiddel NexoBrid heeft een positief advies gekregen van de CHMP.

01-11-2012 | door PW

Positief advies linaclotide

De CHMP heeft het eerste geneesmiddel voor de behandeling van matig tot ernstig prikkelbaredarmsyndroom met constipatie (IBS-C) goedgekeurd.

01-11-2012 | door PW

Vaker bloedingen bij diabetes

Patiënten met diabetes hebben een hoger risico op bloedingen. Bij gebruik van acetylsalicylzuur is het bloedingsrisico echter niet verhoogd ten opzichte van patiënten zonder diabetes.

01-11-2012 | door PW

‘Mijn advies: ouders, speel voor alvleesklier’

Het aantal kinderen met diabetes stijgt nog steeds. Met behulp van ouders lukt het in het algemeen goed om de glucosespiegel bij kinderen onder controle te houden. Dit vergt veel inspanning. “Ik zeg tegen ouders altijd: het beste is om voor alvleesklier te spelen”, zegt specialist kinderdiabetes dr. Henk Jan Aanstoot. Goede regulatie is zowel voor de leerprestaties als de reductie van langetermijncomplicaties van belang.

01-11-2012 | door Marc de Leeuw

Private doorstart LSP nu definitief

Verdere ontwikkeling en financiering van de infrastructuur van het landelijk schakelpunt (LSP) zijn definitief veiliggesteld tot 2016. Zorgverzekeraars en zorgaanbieders hebben hierover vorige week afspraken vastgelegd. Apothekers die dit jaar hebben betaald voor een LSP-aansluiting krijgen die vergoed.

29-10-2012 | door DEB420720

LHV adviseert niet meer over contracten

De Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) en de regionale Kringen van de LHV onderhandelen niet meer namens hun leden met zorgverzekeraars over tarieven voor behandelingen. Ook geven zij geen advies meer over het wel of niet tekenen van contracten.

26-10-2012 | door DEB420720

Reacties op Radar: meer begrip voor de apotheker

Naar aanleiding van de uitzending van Tros Radar over het prijsbeleid van zorgverzekeraars is onder het 'grote publiek' meer begrip ontstaan voor apothekers. Dat blijkt uit de vele reacties die het tv-programma heeft ontvangen. Ook in de politiek sorteerde de uitzending effect: PvdA en SP stelden naar aanleiding van de uitzending Kamervragen.

26-10-2012 | door DEB420720

Einde verscherpt toezicht Apotheek de Fonteijn

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft het verscherpt toezicht op apotheek de Fonteijn in Culemborg per 23 oktober 2012 opgeheven. Volgens de IGZ voldoet de apotheek weer aan de voorwaarden voor levering van verantwoorde zorg.

24-10-2012 | door DEB422443

CVZ: paracetamol/codeïne niet langer vergoeden

De combinatie paracetamol/codeïne moet niet langer worden vergoed vanuit het basispakket. Het nut van de toevoeging van codeïne is niet wetenschappelijk bewezen en het gebruik van een vaste combinaties van werkzame stoffen bij pijnstilling wordt ontraden in het Farmacotherapeutisch Kompas.

23-10-2012 | door DEB422443
Back to top