Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Valsartan remt de progressie van type 2 diabetes

PW Magazine 44, jaar 2012 - 02-11-2012
Valsartan verbetert bij patiënten met een voorstadium van diabetes type 2 de insulinegevoeligheid en de vetstofwisseling. Dit is de belangrijkste conclusie uit het proefschrift van gezondheidswetenschapper Chantalle Moors, die op 24 oktober promoveert aan de Universiteit Maastricht.

Wat hebt u onderzocht?

“Uit eerder onderzoek met de angiotensine-II type I-receptorblokker valsartan blijkt dat de incidentie van type 2 diabetes afneemt bij gebruik van dit middel. Om te weten te komen hoe dit kan, hebben we bij patiënten met prediabetes de insulinegevoeligheid en vetstofwisseling in de skeletspier en het vetweefsel gemeten voor en na behandeling met valsartan.”

Wat zijn de resultaten?

“Na behandeling met valsartan gedurende zes maanden verbeterde de insulinegevoeligheid. Ook zagen we dat de opname van vetten in de skeletspier verminderde en dat de vetcellen in het onderhuids buikvet kleiner werden. Dit wijst erop dat de functie van vetweefsel verbetert en de vetopslag in spierweefsel afneemt. Waarschijnlijk geldt dit ook voor andere organen, zoals de alvleesklier. Dit mechanisme kan ten grondslag liggen aan de verbeterde insulinegevoeligheid.”

Wat betekent dit voor de praktijk?

“De duur van de studie was te kort om te kunnen zeggen of daadwerkelijk minder mensen diabetes ontwikkelden. Het feit dat dit moment mogelijk kan worden uitgesteld, is echter al een enorme winst. Mijn advies aan artsen is om mensen met een verstoorde glucosetolerantie eerder op te sporen. Omdat deze mensen vaak ook al een verhoogde bloeddruk hebben, heeft een angiotensine-II type I-receptor-blokker als antihypertensivum de voorkeur.”

Document acties

Back to top