Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Vaste rubrieken

DLB’s vanaf 30 mei: ‘Passende zorg in tijden van schaarste’

Een nieuwe reeks districtsledenbijeenkomsten (DLB’s) vindt plaats van 30 mei tot en met 6 juni 2024. Het thema van de bijeenkomsten is ‘Passende zorg in tijden van schaarste’. De DLB’s worden fysiek georganiseerd op vijf plekken in Nederland en zijn alleen toegankelijk voor KNMP-leden. Leden zijn welkom op elke locatie.

PW16 - 19-04-2024 | door KNMP

Klimmen op de ladder

Het fietspad is soms een terrein vol risico’s. Hippe bakfietsouders naast elkaar blokkeren de volledige breedte, scholieren slaan linksaf zonder omkijken of senioren kijken juist wél eerst om wanneer ik op volle snelheid bel om ze te passeren. We leven niet altijd en overal de regels na en meestal verloopt dit zonder kleerscheuren.

PW16 - 19-04-2024 | door Jos Lüers, bestuurslid KNMP

Film rolt door in onderwijs

Studenten zien wat aan spoedopname intoxicatie voorafgegaan kán zijn.

Met veel bombarie rijdt de ambulancezuster een patiënt met intoxicatie de SEH binnen. Was het alcohol, XTC, medicatie? Rozita Abdolrahimi Raeni is medebedenker van een indringende onderwijsvorm om apothekers in spe te leren omgaan met de – soms − rauwe realiteit.

PW16 - 19-04-2024 | door Annemiek Veelenturf

Positief CHMP-advies voor insuline met wekelijkse toedienfrequentie

De Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP heeft de aanvraag voor een handelsvergunning voor de langwerkende insuline icodec (Awiqli) positief beoordeeld. Het middel is geïndiceerd voor volwassenen met diabetes mellitus.

PW16 - 19-04-2024 | door PW

Score

Het helpt inderdaad niet, moest staatssecretaris Maarten van Ooijen onlangs in antwoord op Kamervragen toegeven, dat hij aan de ene kant er alles aan probeert te doen om middels het Nationaal Preventie Akkoord (NPA) overgewicht terug te dringen, terwijl aan de andere kant miljarden worden uitgegeven door de voedselindustrie om reclame te maken voor junkfood.

PW16 - 19-04-2024 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Opnieuw meer gebruikers van amoxicilline: +10%

Colecalciferol valt uit de top 10 geneesmiddelen met meeste gebruikers

Openbare apothekers verstrekten in 2023 aan 1,1 miljoen mensen minstens één keer het antibioticum amoxicilline, een stijging van 10%. Hiermee komt het op plek 4 in de top 10 gebruikers. Net als in 2022 staat macrogol in combinatiepreparaten bovenaan. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

PW16 - 19-04-2024 | door SFK

#Mood

Na een moeizaam consult gingen we onvoldaan uit elkaar.

Hoe voelt u zich na een paar nachten niet goed slapen? Door stress, kinderen, ziekte, dienst? Sommige mensen (op wie ik jaloers ben) functioneren prima op vier uur slaap in een nacht. Helaas ben ik niet een van die mensen en ben ik na enkele van deze nachten niet op mijn aller gezelligst.

PW16 - 19-04-2024 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen, ziekenhuisapotheker

Herexamen 2024 PW16

Welke uitspraak over bariatrische chirurgie of morbide obesitas is onjuist?

PW16 - 17-04-2024 | door Brigitte Koch, Geneesmiddel Informatie Centrum/KNMP

Kraken

Onze hersenen krijgen veel media-aandacht. Over de aftakeling, de behandeling van aandoeningen of juist het ontbreken ervan en manieren om ze gezond te houden. Hersenen zijn kortom hip. En urgent. Meer dan vier miljoen Nederlanders lijden aan een hersenaandoening, volgens de Hersenstichting, die waarschuwt dat dit volksziekte nummer één dreigt te worden in ons land.

PW15 - 12-04-2024 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Hiring

Het werk is afwisselend, uitdagend en het verbindt.

Ik had geen inspiratie voor deze column. Ja, ik zou kunnen schrijven over de geneesmiddeltekorten, maar daar wilde ik het juist niét over hebben. Dus ik deed een oproep op LinkedIn, ik vroeg om positieve inspiratie. Het liep storm, allemaal leuke anekdotes uit de apotheek. NOT.

PW15 - 12-04-2024 | door Nancy Valentin-Ong, apotheker in De Lier

Nieuw ALS-middel lijkt verbetering fysieke capaciteit te geven

De Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP heeft de aanvraag voor een handelsvergunning voor tofersen (Qalsody) positief beoordeeld. Het middel is geïndiceerd voor volwassenen met amyotrofe laterale sclerose (ALS) door een mutatie in het superoxide dismutase1 (SOD1)-gen. Deze mutatie komt voor bij ongeveer 2% van de ALS-patiënten. Bij hen worden defecte SOD1-enzymen geproduceerd, waardoor zenuwcellen afsterven.

PW15 - 12-04-2024 | door PW

Award voor veelzijdige carrière

Ziekenhuisapotheker Kees Neef krijgt prestigieuze Europese prijs.

Kees Neef kreeg eind maart de prestigieuze EAHP 2024 Board Professional Excellence Award van de Europese vereniging van ziekenhuisapothekers, voor het veelzijdige werk dat hij tot aan zijn pensioen veertig jaar lang verrichtte in met name het Maastricht UMC+.

PW15 - 12-04-2024 | door Frans van den Houdt

Uitvraag over kwaliteitsindicatoren 2023 van start

De uitvraag van de kwaliteitsindicatoren over 2023 is van start en loopt tot en met 21 mei 2024. Openbaar apothekers en apothekers die dienst- of instellingsapotheken beleveren, hebben dinsdag 2 april een uitnodiging en link voor de enquête ontvangen van ICT-partner Desan.

PW15 - 12-04-2024 | door KNMP

Minister Dijkstra kijkt naar proces rondom tekorten

Minister Pia Dijkstra (VWS) gaat na of het proces rondom tekortenbesluiten kan worden versneld. Ze meldde dit tijdens het Vragenuurtje in de Tweede Kamer op dinsdag 2 april. Ook wil de bewindsvrouw kijken naar de aanleg van voorraden grondstoffen. In een brief voorafgaand aan het geneesmiddeldebat van 30 mei komt de minister hierop terug.

PW15 - 12-04-2024 | door KNMP

Carrièrepaden

Circa zestig Apothekers Geneesmiddel en Maatschappij (AGM) kwamen onlangs bij de KNMP in Den Haag bij elkaar om de bijzondere carrièrepaden die we bewandelen te delen. Acht apothekers gaven inspirerende presentaties over hun werkzaamheden bij onder andere het ministerie van Defensie, Zorginstituut Nederland (ZiN), Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) en de farmaceutische industrie.

PW15 - 12-04-2024 | door Naomi Jessurun, bestuurslid KNMP

Kosten parkinsonmiddelen met 9,3% gestegen

Intestinale levodopa-gel zorgt voor grootste stijging in kosten

Nederlandse openbare apotheken verstrekten in 2023 voor €59 miljoen aan parkinsonmiddelen aan 89.000 mensen. Ten opzichte van 2022 is dit een kostenstijging van 9,3%. Levodopa als intestinale gel zorgde voor de grootste stijging in de kosten. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

PW15 - 12-04-2024 | door SFK

Herexamen 2024 PW15

Welke (afgeronde) dosering vermeldt u op het etiket voor een cotrimoxazol-suspensie?

PW15 - 10-04-2024 | door Marijn Westphal, Laboratorium der Nederlandse Apothekers/KNMP

Benauwd

In het Nederlandse zorgsysteem hebben we te maken met een gereguleerde marktwerking. Het gevolg hiervan is dat overheid, publiek-private partijen en de volledige private partijen met elkaar verstrikt zijn geraakt in een Gordiaanse knoop. Drang naar controle zorgt voor benauwde situaties, met veel extra administratieve lasten voor zorgverleners.

PW14 - 05-04-2024 | door Aris Prins, voorzitter KNMP

‘Samen met je apotheker’ opnieuw te zien en te horen

De publiekscampagne ‘Samen met je apotheker’ is in april opnieuw te zien met online advertenties en te horen met spotjes op de radio. De radiospots zijn van 1 tot en met 14 april 2024 te horen op Sky Radio, Radio 10, Radio Veronica en 100%NL.

PW14 - 05-04-2024 | door KNMP

Vaccinatiegraad

Als apotheker sta ik in de frontlinie van deze strijd.

Het hartverscheurende nieuws omtrent het overlijden van vier baby’s aan kinkhoest binnen een tijdsbestek van slechts zes weken is een klap in het gezicht van ons collectief geweten. Deze tragische gebeurtenissen werpen een donkere schaduw over de afnemende vaccinatiebereidheid in Nederland. Als apotheker sta ik in de frontlinie van deze strijd, niet slechts om medicijnen te verstrekken, maar ook om te waken over de volksgezondheid.

PW14 - 05-04-2024 | door Yassir Boubkary, apotheker in Rotterdam en e-healthspecialist

Document acties

Back to top