Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Vaste rubrieken

Selpercatinib breder inzetbaar bij specifiek type schildklierkanker

Het indicatiegebied van selpercatinib (Retsevmo) is uitgebreid na een positief advies van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP.

PW8 - 23-02-2024 | door PW

Zuur

Verwarrend wel, voor die oude mensjes.

Alendroninezuur was niet leverbaar. Niet levensbedreigend, hoewel ik het ook weer niet wil bagatelliseren want blijkbaar sterft één op de vijf vitale ouderen binnen een jaar na een heupbreuk.

PW8 - 23-02-2024 | door Nancy Valentin-Ong, apotheker in De Lier

Rubens

Leefstijl als medicijn, wandelen als medicijn, huisdieren als medicijn. Begrippen die de afgelopen jaren steeds meer zijn ingeburgerd en landelijk tot vele initiatieven hebben geleid waarbij steeds meer zorgverleners, ook apothekers, zich aansluiten.

PW8 - 23-02-2024 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Herexamen 2024 PW8

Welk antibioticum heeft de voorkeur bij mastitis?

PW8 - 21-02-2024 | door Brigitte Koch, Geneesmiddel Informatie Centrum/KNMP

Efficiëntie

Ook de moderne patiënt schreeuwt om een digitale zorgervaring.

Digitalisering is grenzeloos en uitgerekend ík, met de voeten stevig in de digitale modder van de gezondheidszorg, trek aan de bel. Is dat ironisch? Zonder meer. Ik zie de dreiging van een zorgsector die zijn medemenselijkheid verliest aan de mechanische greep van efficiëntie.

PW7 - 16-02-2024 | door Yassir Boubkary, apotheker in Rotterdam en e-healthspecialist

Groen licht voor nieuw combinatiepreparaat tegen urineweginfecties

Voor de behandeling van bacteriële infecties komt mogelijk een nieuw middel beschikbaar. Het middel enmetazobactam heeft in een combinatiepreparaat met cefepim een positieve beoordeling voor een handelsvergunning gekregen van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP.

PW7 - 16-02-2024 | door PW

Kennis en krachten bundelen

Infuusbeleid in Nederlandse ziekenhuizen is divers.

Ziekenhuisapotheker Kelly Niggebrugge-Mentink werd lid van de stichting Vascular Infusion Technology (VIT) om een bijdrage te kunnen leveren aan het infuusbeleid. “Veel verpleegkundigen lopen tegen problemen aan.”

PW7 - 16-02-2024 | door Linda de Jonge

Aantal apotheken zakt terug naar niveau 2008

Meer BENU apotheken door overname 19 Medsen apotheken

Nederland telde per 1 januari 2024 1953 openbare apotheken. Sinds 2008 was dit aantal niet meer zo laag. Vorig jaar kwamen er zeven nieuwe apotheken bij, terwijl er 29 sloten. De vraag naar farmaceutische zorg, gemeten in DDD, steeg in al die jaren met 15%. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

PW7 - 16-02-2024 | door SFK

KNMP Voorjaarscongres: rol van de apotheker bij oog- en oorproblemen

Wat is de rol van de apotheker bij droge ogen? Welke geneesmiddelen kunnen oog- en oorproblemen veroorzaken als bijwerkingen? Onder meer deze vragen passeren de revue tijdens het KNMP Voorjaarscongres 2024, dat plaatsvindt op dinsdag 12 maart in Utrecht.

PW7 - 16-02-2024 | door KNMP

Wetswijziging voorschrijven abortusmedicatie uitgesteld

De inwerkingtreding van het wetsvoorstel waarmee huisartsen abortusmedicatie kunnen voorschrijven, is uitgesteld. Dat betekent dat openbaar apothekers voorlopig ook geen recepten voor abortusmedicatie van huisartsen kunnen verwachten.

PW7 - 16-02-2024 | door KNMP

I have a dream

De afgelopen weken waren geneesmiddelen volop in de media. Naast uitgebreide aandacht voor de geneesmiddelentekorten waren ook bijwerkingen van COVID-19-vaccinaties en de miljardeninvesteringen voor de productie van semaglutide in het nieuws. Hoe deze nieuwsberichten over geneesmiddelen positief te associëren met kennis, kunde en werkzaamheden van apothekers is een vraag die mij in deze mediawervelwind bezighield.

PW7 - 16-02-2024 | door Naomi Jessurun, bestuurslid KNMP

Herexamen 2024 PW7

Betamethason op de huid wordt zowel in klasse 3 als 4 ingedeeld. Waardoor komt dit?

PW7 - 14-02-2024 | door apothekers van Service Apotheek Groep Maas & Waal

Toekomst

2024 is nog maar net begonnen als we bij het verenigingsbureau alweer met volgend jaar en verder bezig zijn. Vanuit het KNMP-bureau denken we, acterend in een breed veld van stakeholders, continu na over de toekomst en adviseren we het bestuur. Dan hebben we het niet alleen over de kaders van 2025, maar ook over de hele (beleids)strategie voor de komende jaren.

PW6 - 09-02-2024 | door Eric Janson, algemeen directeur KNMP

Apothekers gezocht voor de SIG Instellingsfarmacie

De KNMP en NVZA zijn voor de SIG Instellingsfarmacie op zoek naar apothekers die verantwoordelijk zijn voor de farmaceutische zorg van cliënten/bewoners van instellingen.

PW6 - 09-02-2024 | door KNMP

Nieuw: 54ste editie van het Informatorium Medicamentorum

Onderscheid dosering volwassenen en kinderen gerealiseerd

De nieuwe editie van het Informatorium Medicamentorum (IM) is beschikbaar. De geelgekleurde uitgave bevat 77 extra pagina’s aan informatie ten opzichte van de vorige editie. Zo zijn er veertig nieuwe geneesmiddelteksten toegevoegd en is veel informatie geactualiseerd. Een opvallende vernieuwing is de uitbreiding van de doseringsinformatie.

PW6 - 09-02-2024 | door Atty Hielema, Geneesmiddel Informatie Centrum/KNMP

Zelf de regie bij levenseinde

Guusta Huizer-Boehmer zet zich in voor Coöperatie Laatste Wil.

Wilsbekwame mensen die klaar zijn met het leven moeten de mogelijkheid hebben op menswaardige wijze een eind aan hun leven te maken, vindt Guusta Huizer-Boehmer. “Nu is het een arts die bepaalt of jij dood mag.”

PW6 - 09-02-2024 | door Annemiek Veelenturf

20% meer vrouwen met ADHD-medicatie

Nog altijd meer jongens dan meisjes met ADHD-medicatie

Per 1000 inwoners nam het aantal volwassen vrouwen met ADHD-medicatie toe met 20%, waardoor de verhouding man/vrouw bij volwassenen in 2023 bijna gelijk is. Bij meisjes steeg het aantal harder dan bij jongens, echter zijn er nog altijd meer jongens met ADHD-medicatie. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

PW6 - 09-02-2024 | door SFK

Weefsellijm met fibrinogeen en trombine breder inzetbaar na CHMP-advies

Het indicatiegebied van fibrinogeen/trombine (VeraSeal) is uitgebreid na een positief advies van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP.

PW6 - 09-02-2024 | door PW

Real world

Randomized clinical trials vormen de start van een leercurve.

In Nederland hebben we evidence based medicine hoog in het vaandel staan. Met de strikte eisen waaraan placebogecontroleerde, gerandomiseerde klinische studies moeten voldoen, kunnen deze studies de hoogste mate van wetenschappelijke bewijsvoering leveren voor de toepassing van innovatieve geneesmiddelen.

PW6 - 09-02-2024 | door Iris Beerthuis, apotheker en medical manager Novartis

Europese aanpak

Bij i-SPOC, oftewel Industry Single Point of Contact, denk je niet meteen aan een oplossing voor het geneesmiddelentekort. Toch is dit Europese netwerk volgens het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) belangrijk om snel en effectief informatie uit te wisselen over vraag en aanbod van geneesmiddelen om zo tekorten te voorkomen en snel te kunnen reageren op signalen over leveringsproblemen.

PW6 - 09-02-2024 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Document acties

Back to top