Vaste rubrieken
Zes jaar bestuurder
Na zes jaar is het dan zover: dit is mijn laatste column als bestuurder. Ik heb met twaalf collega’s de KNMP mogen besturen. Het begon in juni 2019 met Gerben Klein Nulent, Katja van Oirschot en Sijtze Blaauw. Een half jaar later stopten Gerben en Katja en begon Aris Prins. Het bestuur werd uitgebreid naar zes personen met WSO-, AGM- en LOA-linking pins Peter Wognum, Maayke Fluitman en Reinier Bax. Jacco Pesser startte op de zevende stoel met de portefeuille ICT.
Nieuwe publieksmaterialen ‘Goed voorbereid op reis’
De publieksmaterialen ‘Goed voorbereid op reis’ zijn vernieuwd. KNMP-leden kunnen kosteloos gebruikmaken van de geactualiseerde materialen met geneesmiddeladvies voor reizigers, waaronder een poster, folder, sociale media-banners en een template voor een persbericht.
Herexamen 2025 PW25
Waarvoor is een antihistaminicum waarschijnlijk voorgeschreven bij post-COVID?
Imago
Je bent van plan een imagocampagne te lanceren voor apothekersassistenten waarin je vooral de aantrekkelijke kanten van het vak wilt tonen en net op dat moment richten de media zowat dagelijks hun pijlen op alle negatieve aspecten vanwege aanhoudende stakingen voor een beter loon en betere arbeidsvoorwaarden. Wat doe je? Inderdaad, toch maar even wachten met die campagne, want jubelen over een beroep dat zo negatief in beeld is, is vrij zinloos.
Ongemakkelijk
Ik zag de coassistent verschieten bij mijn vragen.
Gelukkig hoeven wij als gezin weinig gebruik te maken van de zorg. Dankbaarheid natuurlijk! Afgelopen week was dat even anders. Onze jongste kreeg opeens een aangezichtsverlamming aan de helft van zijn gezicht en ik belandde met hem op de SEH. We werden daar door veel mensen geholpen en aan het einde legde een coassistent het beleid uit. Ik had echter nog wat vragen.
Na CHMP-advies liraglutide ook inzetbaar bij jongere kinderen
Het indicatiegebied van liraglutide (Saxenda) is uitgebreid. Door een positief advies van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP is het middel nu ook inzetbaar bij kinderen tussen de 6 en 12 jaar.
Oog voor duurzame aanpassing
‘Medicatie met spoedvlucht laten overkomen is allesbehalve duurzaam.’
Op Curaçao is nog volop ruimte voor duurzame initiatieven. Anios Jesse Temminghoff droeg in het Curaçao Medical Center een steentje bij. “Een retourbox in de poliklinische apotheek plaatsen, was eenvoudig te realiseren.”
Stijging incassorisico voor gemiddelde apotheek
Gemiddeld per apotheek maandelijks 1400 keer een B2-middel in 2024
De minister van VWS kan aanvullende vergoedingsvoorwaarden stellen aan geneesmiddelen om de doelmatige inzet ervan te bevorderen. Door deze voorwaarden liep een gemiddelde apotheek in 2024 maandelijks een incassorisico van € 69.000, 3,0% meer dan gemiddeld in 2023. Aldus het SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Digitale begeleiding van Apotheek.nl nu ook beschikbaar via AIS
Informatie van Apotheek.nl is voor apothekers nu ook beschikbaar via het AIS, een app, e-health platform, MijnOmgeving en andere software. Dit is mogelijk dankzij een nieuwe digitale koppeling, een zogenoemde API-service, op Apotheek.nl.
KNMP: blijf koers houden op oplossen geneesmiddeltekorten
De KNMP roept op om, ondanks de val van het kabinet, de ingezette koers voort te zetten om geneesmiddelentekorten aan te pakken en de eerstelijnszorg te versterken. KNMP-voorzitter Aris Prins benadrukt dat politieke stilstand niet mag leiden tot vertraging op cruciale zorgdossiers.
Keuzes en koers
Vooruitgang bereik je niet alleen, dat doe je samen. Op basis van duidelijke keuzes en een gedeelde koers. Dat vraagt om durf, vertrouwen en draagvlak. In aanloop naar de Algemene Vergadering op 26 juni – het hoogste orgaan van onze vereniging – halen we signalen op en leggen we de basis voor goed onderbouwde besluiten.
Herexamen 2025 PW24
Welke stelling over benzylalcohol als hulpstof in producten is juist?
Privacy en kortere looplijnen
Nieuwbouw Waddinxveense apotheek zorgt voor meer efficiëntie.
Privacy en efficiëntie staan voorop in de nieuwbouw van BENU Apotheek De Stuurman in Waddinxveen, vertelt openbaar apotheker Marjon Faaij. Eind juni trekt ze erin, met een team van drie assistenten per dag. “Ik kan me deze apotheek helemaal eigen maken.”
Groen licht voor nieuwe behandeling voor galwegkanker
De HER2-remmer zanidatamab (Ziihera) heeft van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP een positief advies gekregen voor een voorwaardelijke handelsvergunning. Het middel is bedoeld voor de behandeling van volwassenen met inoperabele lokaal gevorderde of gemetastaseerde HER2-positieve galwegkanker.
Aandeel van generieke verstrekkingen gekrompen
Drie middelen hoofdverantwoordelijk voor sterke toename spécialités
Verstrekkingen van generieke geneesmiddelen maakten in 2024 net geen 79% uit van alle verstrekkingen van receptplichtige pakketgeneesmiddelen. Hiermee ligt het percentage generiek 0,7%-punt lager dan een jaar eerder. Het is voor het eerst dat het aandeel krimpt. Aldus het SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
In elkaars keuken
Wie weet, brengen we hiermee alle apotheken naar een hoger niveau.
Na 36 jaar bij dezelfde tandarts te zijn geweest, had ik dit jaar besloten om dan toch naar een tandarts in mijn huidige dorp te gaan. Mijn nieuwe tandartspraktijk vroeg mij om foto’s te laten sturen. “Foto’s? Die zijn bij mijn weten nooit gemaakt.” Ook lag ik op de stoel en werden er allerlei andere diagnostische handelingen uitgevoerd, die mij vreemd waren.
Gezamenlijkheid
“Wat er niet in zit, hoeven wij er ook niet uit te halen.” Logica van de bovenste plank, deze uitspraak van de directeur van drinkwaterbedrijf Evides. Als er geen geneesmiddelenresten in het water terecht zouden komen, hoeven inderdaad niet allerlei ingewikkelde kapriolen uitgehaald te worden om ze er weer uit te krijgen. Alleen, het is makkelijker gezegd dan gedaan, ook al zijn er gelukkig steeds meer initiatieven om water zo geneesmiddelvrij mogelijk te krijgen en houden.
Tweede Kamer verdeeld over wet ‘Drogist op afstand’
Het wetsvoorstel ‘Drogist op afstand’ zorgt voor gemengde reacties onder leden van de Tweede Kamer, zo blijkt uit hun schriftelijke vragen en opmerkingen. Het wetsvoorstel maakt het mogelijk om zonder fysieke aanwezigheid van een (assistent)drogist digitaal UAD-middelen (Uitsluitend Apotheek of Drogist) te verkopen.
Geloof
Ik woon in Oudenbosch alwaar, naast een geweldige apotheek, ook een basiliek staat. Nagebouwd van de Sint-Pieterbasiliek, in een schaal van 1:16. En ook daar was onlangs witte rook te zien! We hebben een nieuwe paus! Iemand die richting geeft, boven de partijen staat en een voorbeeld is voor velen.
Kansen voor innovatief onderzoek in apotheek
Subsidie ZonMw voor praktijkonderzoek extramurale farmaceutische zorg
Vanuit ZonMw loopt op dit moment een subsidieronde voor innovaties in Extramurale Farmaceutische Zorg (EFZ). Deze stimuleert samenwerking tussen zorgverleners in de eerste lijn en biedt ruimte voor vernieuwende projecten die farmaceutische zorg verbeteren. De deadline voor het indienen van een subsidieaanvraag is 26 augustus.