Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

2018

Artikel Doorlopend inhalatiereviews
“Alle therapieontrouwe patiënten met astma of COPD in een week zien, dat lukt niet”, stelt apotheker Walaa Abdelhadi. “Het zijn er te veel.” Daarom investeert ze in het doorlopend uitvoeren van inhalatiereviews.
Artikel image/x-icon Switchen zonder risico
Tijdens een farmacotherapeutisch overleg informeerde openbaar apotheker Renetta Fransens haar collega-zorgverleners over nieuwe medisch-farmaceutische beslisregels (MFB’s) voor ouderen.
Artikel Tot in de huiskamer
Ziekenhuisapotheker Rien Hoge komt tot in de huiskamer van patiënten; via zijn maandelijkse radiorubriek kan hij mensen heel direct informatie geven over hun geneesmiddelen.
Artikel YouTuber helpt filmpjes maken
Met filmpjes kunnen apothekers hun patiënten kort en krachtig informeren over zaken die onrust geven aan de balie, zoals leveringsproblemen en bijbetalingen.
Artikel ECMAScript program Genieten van de plaatjes
Blij verrast was Annemieke Horikx, apotheker bij het Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC) van de KNMP, toen ze tientallen schitterend vormgegeven reclameafbeeldingen van geneesmiddelen vond.
Artikel Troff document Minder medicatie, minder last
Wat begon als methode ter verbetering van levenskwaliteit, liep uit op een heus onderzoek.
Artikel ECMAScript program App genereert dosisadvies
Therapeutic drug monitoring van thiopurines bij inflammatoire darmziekten (IBD) is complex.
Artikel Antibioticaresistentie keren
Als antibioticaresistentie niet snel en adequaat wordt aangepakt dreigen in 2050 tien miljoen mensen te sterven door infecties, waarschuwen deskundigen.
Artikel Pascal source code Empowerment met MedApp
Bepaalde patiënten krijgen door een app meer regie over hun medicijnen, concludeert ziekenhuisapotheker Joris Arts, die onderzoek deed naar het effect van MedApp op patient empowerment.
Artikel In goud gehuld ‘gekkenhuis’
Dat haar sportcarrière in korte tijd zo’n vaart zou nemen, had olympisch kampioen Esmee Visser, student farmaceutische wetenschappen, niet zien aankomen.
Artikel De apotheek gezicht geven
Ruim veertig bijeenkomsten voor ouderen met vragen over geneesmiddelen, getiteld ‘Wijs met Medicijnen’, staan nu al ingepland voor 2018.
Artikel Attentie voor valpreventie
Samen met fysiotherapeuten en huisartsen richten apotheker Mark Slager en zijn team zich op het signaleren van patiënten met een verhoogd risico op vallen.
Artikel Vrijheid in eigen apotheek
Na twaalf jaar te hebben gewerkt in diverse apotheken opende Arjen Ypma onlangs zijn eigen nieuwvestiging in een gezondheidscentrum.
Artikel Studenten zélf leren denken
Coachen van patiënten is tweerichtingsverkeer, en dus is het prioriteit studenten farmacie te leren communiceren, vindt docent Debby Toornvliet-Steinmeijer.
Artikel Gewenste zorg in laatste fase
Palliatieve zorg wordt een steeds belangrijker onderdeel van het werk van apothekers, beseffen ook andere zorgverleners, stelt Mirthe Pasmans.
Artikel Voor een schoner milieu
Iedere bijdrage die apothekers kunnen leveren aan een schoner milieu is belangrijk, vindt Mark Barendregt.
Artikel Vraagbaak overmatig zweten
Patiënten met ernstige zweetklachten kunnen sinds kort terecht in een speciaal daarvoor opgericht expertisecentrum in het Meander MC.
Artikel Op zoek naar de zorgvraag
In de huisartsenpraktijk voert apotheker Ilona Schop gesprekken met patiënten om hun medicatiegebruik te verbeteren.
Artikel Al jong zaadjes planten
Een “goochelaar” noemde de juf apotheker Marij Schüsler toen ze 4- tot 6-jarigen spelenderwijs liet zien hoe je hoestdrank bereidt.
Artikel Applaus voor de apotheker
Het applaus klinkt vaker na een solopartij in een Bach-cantate. Toch oogst Theo-Hans Kuijvenhoven ook waardering voor zijn werk in de apotheek.
Artikel Miljoenen patiënten helpen
De komst van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) naar Amsterdam biedt kansen voor apothekers en farmaceutische innovatie in Nederland, zegt Gideon van den Kieboom, apotheker bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
Artikel ECMAScript program Feeling voor QT-interacties
Apotheker Florine Berger weet vanwege haar promotieonderzoek veel af van QTc-verlenging door geneesmiddelen.
Artikel Bruggen slaan
Een symbiose van farmaceutische en geneeskundige kennis vind je terug in de persoon van Farida Kadir, opgeleid als apotheker en huisarts. “Een apotheker met een goede onderbouwing voor zijn keuze is goud waard.”
Artikel Huidtherapie in de apotheek
Patiënten met rosacea, eczeem of acne kunnen naar Apotheek & Beauty in Monster voor onder meer camouflagetherapie en laserbehandeling door de huidtherapeut.
Artikel Tabletstukjes in neussonde
Vermalen tabletstukjes die een neussonde verstoppen, of een patiënt die wondzalf oplikt. Als apotheker voor verstandelijk beperkten moet Christiaan Daniels specifieke farmaceutische oplossingen bieden. Daarbij heeft hij hulp van een speciale beroepsvereniging.
Artikel RealAudio document Kostenbesparend platform
Als kwetsbare ouderen die op de spoedeisende hulp terechtkomen direct kunnen worden doorverwezen naar een zorghotel, kan jaarlijks 250 miljoen euro worden bespaard, stelt masterstudent Rineke Gordijn.
Artikel Investeren in privacy
Een glazen wand, akoestische gordijnen, een geluiddempende achter-wand en muziek moeten voorkomen dat wachtenden in Apotheek Stevenshof baliegesprekken kunnen horen. Henk-Frans Kwint: “Consultvoering is de toekomst, daarom investeren wij in privacy.”
Artikel Regionaal netwerken
Blijven innoveren en het vak op hoog niveau uitoefenen, dat prikkelt apotheker Wietske Overmars deel te nemen aan het Leids Academisch Netwerk Apotheken. “Je bent niet alleen manager, ook zorg en innovatie moeten op peil blijven.”
Artikel Observeer, analyseer, pas aan
Geneesmiddelgerelateerde problemen in de keten kunnen alleen worden opgelost als eerste en tweede lijn beter met elkaar samenwerken en zorgverleners op de hoogte zijn van elkaars expertise, vindt Sara Daliri, apotheker en onderzoeker.
Artikel Apotheekhoudend ondernemer
Collega’s komen hun licht opsteken bij Hilda Nazaretyan, die vorig jaar in een Amstelveens winkelcentrum een gecombineerde apotheek/drogisterij is begonnen.
Artikel Huisbezoek op aanvraag
Op de website Apotheekthuis.nl van Bastien Renirie kunnen patiënten bij een apotheek naar keuze een huisbezoek voor een medicatiebeoordeling aanvragen. Alle apotheken kunnen zich aanmelden op dit landelijke platform.
Artikel chemical/x-pdb Goede band met de patiënt
Je leert de patiënt beter kennen en verbetert zijn medicatiegebruik en therapietrouw; Sarmad Mirachor vindt dat een huisbezoek standaard onderdeel moet zijn van het werk van apothekers.
Artikel Pascal source code Met H2O de Chinese markt op
Zijn hang naar avontuur bracht apotheker Bart Jansen naar China, waar hij momenteel Nurture Water – speciaal ontwikkeld voor alle stadia van het jonge moederschap – aan de vrouw wil brengen.
Artikel Specialistische hulp thuis
Door de thuistoedieningsservice van poliklinisch apotheker Harris Vencken in het Maxima Medisch Centrum hoeven patiënten niet meer voor een infuus naar het ziekenhuis.
Artikel Patiëntenzorg als passie
Medicatieverificatie, pijnbestrijding, bijwerkingen verhelpen. Het behoort allemaal tot de taken van Thorunn Gudmundsdottir, apotheker op IJsland. In een multidisiplinair team ondersteunt ze specialisten bij de farmacotherapie.
Artikel Motor van de voorspelling
Apothekers moeten weten of de door hen verstrekte geneesmiddelen werken, bepleit farmaco-epidemioloog Ron Herings. “Real World Data zijn de motor van artificiële intelligentie, van voorspelling en de personalisatie van zorg.”
Artikel Nooit meer meeluisteren
Rondom de balies in zijn nieuwe apotheek in Goes heeft Bob Eefting glazen schermen in de vorm van een accolade geplaatst en ruis­producerende speakers opgehangen.
Artikel Betere zorg, minder medicijnen
In de strijd tegen diabetes introduceert Apotheek de Vriendschap in Emmen de Diabetes Risico Test.
Artikel ‘Aorta’ van apotheek vat vlam
Een vieze lucht gevolgd door een harde knal waren voorboden van een brand die uitbrak achter het systeemplafond van de Overschiese Apotheek in Rotterdam.
Artikel D source code Jonge junkies worden oud
Om therapietrouw onder dak- en thuislozen te bevorderen, levert apotheker Taco van Witsen van de Amsterdamse Schinkel Apotheek medicatie veelal in baxterrollen aan.
Artikel Troff document Zonnig farmaceutisch klimaat
Yvette Nusse werkt de komende twee jaar als enige apotheker in de enige apotheek op Sint Eustatius en wil die periode graag gebruiken om de zorg, die al van goede kwaliteit is, naar een nog hoger plan te tillen.
Artikel IEF image Regio kiest alternatief
Ruim veertig apotheken in de regio Gooi en Omstreken hebben met de tweede lijn afgesproken dat zij bij een geneesmiddelentekort een alternatief kiezen.
Artikel Niet makkelijk, wel leuk
Door te berichten over activiteiten binnen en buiten studentenvereniging K.N.P.S.V. brengt het vijf keer per jaar verschijnende Folia Pharmaceutica de leden dichterbij elkaar, zegt redactievoorzitter en farmaciestudent Clara Mayunga.
Artikel Medicijnpakje per fietskoerier
Alle Maastrichtse apotheken werken voor de bezorging van medicijnen met fietskoeriers; apotheek America zelfs uitsluitend. “Ze zijn snel, minder duur en fietsen langs files”, somt apotheker Henk Jan Verburg de voordelen op. Een nadeel is er ook: “Als ze hard zijn gegaan, stinken ze wel eens!”
Back to top