Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Tot in de huiskamer

Rien Hoge geef medicijninformatie via radiorubriek

PW04 - 26-01-2018 | door Frans van den Houdt
Ziekenhuisapotheker Rien Hoge komt tot in de huiskamer van patiënten; via zijn maandelijkse radiorubriek kan hij mensen heel direct informatie geven over hun geneesmiddelen.
Tot in de huiskamer

“Ze zijn blij met een helder antwoord van een deskundige.”

Hij werd zo raar in het hoofd door de amitriptyline, waardoor hij ook niet meer kon schaatsen. Of er geen ander geneesmiddel was dat hij kon gebruiken voor zijn neuro-pathische pijn, luidde de vraag van een luisteraar aan Rien Hoge, ziekenhuisapotheker in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA). Hoge is een keer in de maand, in het Drents, met zijn eigen medicijnrubriek te horen op RTV Drenthe.

“Ontzettend leuk en nuttig”, vindt Hoge. “Normaal hebben wij vooral een opzoekberoep, we moeten steeds veel informatie opzoeken. Maar in een live-uitzending heb je daar geen tijd voor en moet je alles uit je hoofd doen. Het gaat veelal om basale, niet heel erg ingewikkelde vragen, maar het blijft een uitdaging. Maar mensen zijn blij met een helder antwoord van een deskundige.”
Ruim een jaar geleden ontstond het idee voor de rubriek. Op een lezing in het WZA over medicatieveiligheid bij ouderen deed Hoge een interview voor de Drentse radio en opperde na afloop dat het misschien leuk zou zijn een vaste rubriek te maken over geneesmiddelen. De regionale omroep was enthousiast en sindsdien snijdt Hoge maandelijks een farmaceutisch thema aan, variërend van hooikoorts, reismedicatie en de griepprik tot het gebruik van cannabisolie en interacties tussen geneesmiddelen. Na een inhoudelijke inleiding kunnen luisteraars inbellen met vragen.

“Doordat ik de hele uitzending in het Drents doe is de drempel om te bellen laag”, stelt Hoge. “Soms moet de presentator mensen wel tegen zichzelf in bescherming nemen, want ze zijn gauw geneigd hun hele hebben en houwen op tafel te leggen.”
Met zijn antwoorden helpt hij direct de vragensteller maar ook veel andere luisteraars, die vervolgens bellen om hun ervaringen te delen en tips te geven. “Vaak gaat het dan om alternatieve behandelmethoden, zoals het gebruik van honing bij hooikoorts. Ik ga met dit soort huis-tuin-en-keukentips altijd netjes om. Maar als iets echt flauwekul is, zeg ik dat ook.”

Patiëntencontact

Wat de uitzendingen voor Hoge extra waardevol maakt is het contact met patiënten. “Als ziekenhuisapotheker zie je relatief weinig patiënten. Nu kan ik met mijn geneesmiddelenkennis heel dicht bij hen komen; ik kom in hun huiskamer. Dat zie ik als een positieve bijdrage aan ons vak.”

Document acties

gearchiveerd onder: , , ,
Vacatures
Innovatieve apotheker met hart voor patiëntenzorg

Sint Maartenskliniek | Nijmegen

Beherend Apotheker

BENU Apotheek

Beherend apotheker

Bennebroekse Apotheek | Bennebroek

Meer…
Back to top