Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

‘Aorta’ van apotheek vat vlam

Apotheker Sau Feng Cheung blust eigenhandig brand in kabelgoot

PW46 - 16-11-2018 | door Annemiek Veelenturf
Een vieze lucht gevolgd door een harde knal waren voorboden van een brand die uitbrak achter het systeemplafond van de Overschiese Apotheek in Rotterdam.
‘Aorta’ van apotheek vat vlam

Apotheker Sau Feng Cheung aarzelde geen moment en bluste de vlammen eigenhandig. De nasleep duurde aanzienlijk langer.

Vreemd was al, eerder die dag, dat de verlichting knipperde in het kantoor van Sau Feng Cheung. Maar pas toen een assistent een rare lucht opmerkte en daarna een oorverdovende knal klonk in het gangetje achter de balie, dacht ze: wat gebeurt hier? Cheung blikt terug: “Een deel van de apotheek zat direct in het donker. Waar nog wel licht was, heb ik dat uitgedaan.”

Aanvankelijk reageerde het personeel een beetje lacherig. Dat veranderde toen een assistent riep dat ze rook zag. Cheung liet onmiddellijk 112 bellen, klom op een ladder, schoof wat platen uit het systeemplafond en zag de vlammen. “Ik heb heel hard geroepen: we hebben serieus brand en dat is géén grapje! Toen drukte ik de alarmknop in en heb ik de brandslang gepakt.”

Elk jaar doet Sau Feng Cheung, samen met een van haar assistenten, een BHV-cursus voor bedrijfshulpverlening. “Dat heeft ons enorm geholpen. De assistenten brachten alle klanten rustig en snel naar buiten. Ze waarschuwden de overige zorgverleners in het gezondheidscentrum en ook de bewoners van de woningen erboven. Er was helemaal geen paniek.”

Terwijl iedereen buiten stond en Sau Feng Cheung de sirenes van brandweer en politie al kon horen, doofde ze met de brandblusslang de vlammen. Een toegesnelde huisarts assisteerde door de slang hoog te houden. De brandweer heeft nadien de smeulende resten gedoofd en metingen gedaan om te kijken of het veilig was weer binnen te komen.

“We hadden niet veel waterschade, wel veel roetschade”, vertelt Cheung. “Alle kabels in de kabelgoot – de aorta van de apotheek – waren doorgebrand; we vermoeden dat een koppelstuk warm is geworden en is geklapt. Niets deed het meer: het apotheekinformatie­-systeem lag eruit, we hadden geen internet, geen fax, geen telefoon.”

Mobiel internet

Het kostte dagen voordat alle kabels opnieuw waren getrokken. De recent aangeschafte router, met de mogelijkheid tot mobiel internet, bleek een waardevolle investering. Hierdoor kon het apotheekteam, ondanks de schade aan de kabels, het werk weer vlot oppakken.

Sau Feng Cheung raadt haar collega’s aan de BHV-cursus niet over te slaan. “Het lijkt misschien suf, maar het is goed om dingen als brand blussen te oefenen en te investeren in brandblussers. Want iedereen kan in zo’n bizarre situatie terechtkomen.”

Document acties

gearchiveerd onder: Brand, BHV
Back to top