Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuws

Acties in apotheken: vakbonden stellen apothekers ultimatum

FNV en CNV dreigen met acties in de apotheken als de werkgevers niet met een beter bod komen voor de cao Apotheken. Volgens de vakbonden is de loonsverhoging van 2% “veel te mager”. Als de werkgevers niet vóór vrijdag 30 augustus 12.00 uur reageren, gaan de bonden over tot actie.

Algemeen 26-08-2024

‘Nieuwe cao moet werken in de apotheek aantrekkelijk houden’

Nadat apothekers in dienstverband in maart uit onvrede over het loonbod het overleg met zelfstandige openbaar apothekers hadden opgeschort, hebben de partijen in goede sfeer een nieuwe cao afgesloten. “We hebben beide last van de oneerlijke bekostiging in de openbare farmacie, gelukkig begrijpen we dat van elkaar.”

Algemeen PW35 - 22-08-2024

Hoge dosis corticosteroïden ongunstig voor kankerpatiënten

Met corticosteroïden de bijwerkingen van immuuntherapie behandelen kan een negatief effect hebben op de overlevingskansen van kankerpatiënten. Dit blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht in samenwerking met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Geneesmiddelen PW35 - 22-08-2024

Ernstig tekort aan antipsychoticum Zypadhera duurt voort

Het tekort van het antipsychoticum Zypadhera (olanzapine) duurt voort. In Nederlands zijn er tekorten van alle sterktes van het middel, maar met name voor de flacons van 405 mg en 210 mg. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Geneesmiddelen 19-08-2024

Nieuwe cao: 4% loonsverhoging voor apotheker in dienstverband

Apothekers in dienstverband en zelfstandige openbaar apothekers hebben een nieuwe cao afgesloten. Na het akkoord van de leden van beide partijen is de cao Apothekers in Dienstverband 2024-2025 in werking getreden, met als belangrijkste punt een salarisverhoging van 4%.

Algemeen 19-08-2024

Ook lang na start glatirameeracetaat risico op anafylactische reacties

Ook maanden of zelfs jaren na de start van een behandeling met het multiple sclerose-geneesmiddel glatirameeracetaat kunnen anafylactische reacties optreden. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert artsen en verzorgers om alert te zijn op de symptomen.

Geneesmiddelen 15-08-2024

Tekorten Ozempic houden aan tot eind van het jaar

Door capaciteitsproblemen en een snel gestegen vraag naar Ozempic heeft de fabrikant besloten de levering van Victoza tijdelijk te verminderen. Artsen en apothekers moeten dit diabetesmedicijn tijdelijk niet voorschrijven of meegeven en dit voor Ozempic beperken. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Algemeen, Geneesmiddelen 14-08-2024

Meldingen van bijwerkingen direct na toedienen van bisfosfonaten

Na inname of injectie van bisfosfonaten bij osteoporose kunnen griepachtige verschijnselen zoals vermoeidheid en koorts ontstaan. Ook kunnen patiënten pijn krijgen in botten en gewrichten. Dat blijkt uit meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.

Geneesmiddelen 14-08-2024

Ernstige bijwerkingen bij combinatie naltrexon/bupropion en opioïden

Bij gebruik van het afslankmiddel naltrexon/bupropion in combinatie met opioïden kunnen ernstige, levensbedreigende reacties optreden, waaronder insulten en het serotoninesyndroom. Het Europees Medicijn Agentschap (EMA) adviseert de veiligheidsmaatregelen aan te scherpen.

Geneesmiddelen PW33/34 - 08-08-2024

Magnetische stimulatie effectief bij therapieresistente depressie

Als twee of meer verschillende antidepressiva niet werken, geeft een behandeling met magnetische hersenstimulatie betere resultaten dan een nieuwe medicijnswitch. Bij ruim een kwart van de patiënten vermindert of verdwijnt de depressie. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc.

Algemeen, Geneesmiddelen PW33/34 - 08-08-2024

Celstraf voor dagelijks toedienen diazepam aan pleegdochter

De rechtbank Noord-Holland heeft een 39-jarige vrouw veroordeeld tot dertig maanden celstraf, waarvan zes voorwaardelijk, voor het dagelijks toedienen van diazepam aan haar jonge pleegdochter. Daarnaast wordt ze veroordeeld voor diefstal van haar bejaarde buurvrouw en oplichting van een bakkerij.

Algemeen, Geneesmiddelen PW33/34 - 07-08-2024

Wijkverpleegkundigen voelen zich zeker bij stimuleren zelfredzaamheid

Wijkverpleegkundigen en praktijkondersteuners voelen zich zeker in het stimuleren van de zelfredzaamheid van thuiswonende cliënten. Wel hebben ze behoefte aan meer maatschappelijke bewustwording rond zelfredzaamheid en de rol van de cliënt, mantelzorger en professionals daarin. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.

Algemeen 06-08-2024

Waarschuwing voor afslankthee met verboden stof sibutramine

In de afslankthee Özlex Tea is sibutramine aangetroffen, een verboden stof die niet staat genoemd bij de ingrediënten. Consumenten die deze thee gebruiken, kunnen last krijgen van een hoge hartslag, hoofdpijn, misselijkheid en braken. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Algemeen PW33/34 - 06-08-2024

Tekorten oorzaak van 20% medicatie-incidenten

Veel incidenten bij receptverwerking

Een kleine 20% van de medicatie-incidenten in de openbare apotheek is het gevolg van een leveringsprobleem, waardoor een patiënt bijvoorbeeld na een noodgedwongen levering van een andere sterkte, hetzelfde aantal tabletten per dag blijft innemen. Dit concludeert Voorkomen Medicatie-Incidenten (VMI), na 145 meldingen door openbaar apothekers uit 2023 te hebben geanalyseerd.

Praktijkvoering PW31en32 - 02-08-2024

CHMP: geen handelsvergunning voor alzheimermiddel lecanemab

Het alzheimermiddel lecanemab (Leqembi) vertraagt de cognitieve achteruitgang, maar dit weegt niet op tegen de mogelijke risico’s, vindt de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP. Het middel zou daarom geen handelsvergunning moeten krijgen.

Geneesmiddelen 29-07-2024

Korter in ziekenhuis na plaatsing intrathecale pomp

Door patiënten met spasticiteit via een pomp onderhuids lage doses van het spierontspannende middel baclofen toe te dienen, hoeven zij minder lang in het ziekenhuis te verblijven. Het Erasmus MC, Rijndam Revalidatie en thuisziekenhuis Care4Homecare zetten deze techniek in bij bijvoorbeeld MS-patiënten.

Geneesmiddelen 25-07-2024

‘Middel vergoeden voor patiënten met hemofilie B’

Etranacogene dezaparvovec (Hemgenix), voor bepaalde patiënten met hemofilie B, kan na prijsonderhandelingen worden vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Dat adviseert Zorginstituut Nederland de minister van VWS.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid 22-07-2024

Kosten basispakket stijgen in 2024 tot ruim 58 miljard

De kosten van het basispakket van de zorgverzekering stijgen dit jaar met 7,4% tot € 58,7 miljard. De langdurige zorgkosten stijgen met 9,0% naar € 36,4 miljard. Deze stijging is voornamelijk te wijten aan de hoge inflatie en de daarmee samenhangende prijs- en loonstijgingen. Dat schrijft Zorginstituut Nederland.

Politiek & overheid 17-07-2024

Helft patiënten tevreden over informatie over bijwerkingen

Patiënten willen graag goed op de hoogte zijn van bijwerkingen en het beloop ervan en hierover informatie ontvangen voordat ze met hun geneesmiddel beginnen. Een meerderheid (53%) is tevreden over de informatie die ze nu krijgen, 47% is ontevreden. Dit blijkt uit een enquête van Bijwerkingencentrum Lareb.

16-07-2024

Zorginstituut: afslankmedicijn niet vergoeden uit basispakket

Hoewel semaglutide (Wegovy) bewezen effectief is om lichaamsgewicht te verlagen, zijn er grote onduidelijkheden over de gezondheidseffecten voor patiënten. Ook zijn er risico’s voor het zorgbudget. Zorginstituut Nederland adviseert de minister van VWS daarom het middel niet te vergoeden uit het basispakket van de zorgverzekering.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid 16-07-2024

Document acties

Back to top