Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Zorginstituut wil maatschappelijk debat over dure oncolytica

PW27en28 - 24-06-2024
Bij nieuwe dure kankermedicatie is vaak onzeker of het middel voldoende effectief zal blijken, terwijl de meeste behandelingen zonder wettelijke drempels in het basispakket stromen. Dat stelt het Zorginstituut Nederland, dat oproept tot een maatschappelijk debat over de mogelijkheden en onmogelijkheden van dure oncolytica.
Zorginstituut wil maatschappelijk debat over dure oncolytica

Binnen de zorg voor kankerpatiënten worden volgens het Zorginstituut Nederland (ZIN) met grote snelheid nieuwe, dure medische technologieën en geneesmiddelen ontwikkeld en ingezet. Zit een medicijn of technologie eenmaal in het basispakket, dan biedt bestaande wet- en regelgeving weinig mogelijkheden om de toelating terug te draaien als de resultaten in de praktijk tegenvallen, schrijft het ZIN in het ‘Signalement Passende zorg voor mensen met kanker; waardegedreven oncologische zorg’.

Het ZIN wil daarom meer doelmatigheidsonderzoek en periodieke herbeoordelingen van dure geneesmiddelen op basis van onderzoeks- en praktijkdata. Ook is betere regulering nodig voor meer grip op de instroom van dure medische technologieën in de basisverzekering.

Over acht jaar leeft volgens voorspellingen een op de dertien Nederlanders met de diagnose kanker, en volgens cijfers van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) neemt kanker vooral toe onder ouderen boven de 75 jaar en wordt bij hen 43% van alle diagnoses vastgesteld.

Spreekkamer

Om met de huidige schaarste aan personeel en middelen ervoor te zorgen dat iedereen die ziek is kan rekenen op goede zorg, zijn keuzes onvermijdelijk, benadrukt het ZIN. In plaats van te kijken en handelen vanuit het beschikbare aanbod aan geneesmiddelen en technologieën, zoals nu grotendeels gebeurt, moet zowel in de spreekkamer als in de maatschappij veel meer het gesprek op gang komen over welke waarde een behandeling of technologie toevoegt aan de kwaliteit van leven van een patiënt.

Het Zorginstituut Nederland pleit voor meer ‘proactieve zorg’ waarbij arts en patiënt vanuit de eigen, persoonlijke situatie in alle fasen van ziekte en behandeling het gesprek voeren over de mogelijkheden en onmogelijkheden van zorg.

Zorg kan gepaster worden ingezet wanneer zorgverleners de persoonlijke behoeften en omstandigheden van de patiënt goed leren kennen. Hierdoor kunnen behandelingen mogelijk minder intensief of lang zijn en leiden tot minder bijwerkingen, aldus het ZIN.

Stoppen met behandelen

Zorgverleners, vertegenwoordigers van patiënten en zorgverzekeraars werken, volgens het ZIN, al aan maatregelen die de toegankelijkheid, kwaliteit en betaalbaarheid van de kankerzorg moeten helpen garanderen, onder meer vanuit het Integraal Zorgakkoord (IZA).

Toch pleit het ZIN voor betere stroomlijning van de bestaande projecten en presenteert het een agenda met nieuwe maatregelen, onder meer voor het sneller stoppen met behandelingen die niet effectief zijn.

Document acties

gearchiveerd onder: Zorginstituut, oncolytica
Back to top