Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Positief CHMP-advies voor eerste adrenaline-neusspray

28-06-2024
De eerste neusspray met adrenaline Eurneffy heeft van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP een positief advies gekregen voor een handelsvergunning. Dit middel is te gebruiken bij een anafylactische shock.
Positief CHMP-advies voor eerste adrenaline-neusspray

Deze neusspray is een alternatief voor de autoinjector en daarom geschikt voor mensen met prikangst. Het heeft een vergelijkbare werking op de bloeddruk en hartritme als intramusculaire toediening van adrenaline, blijkt uit onderzoeken onder meer dan vijfhonderd gezonde vrijwilligers. De mate van absorptie en uitscheiding uit het bloed is vergelijkbaar. Het middel is om ethische redenen niet onderzocht bij patiënten met een anafylaxie.

Er zijn geen significante bijwerkingen gemeld in klinische onderzoeken. De meest voorkomende bijwerkingen van de neusspray zijn misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid, keelirritatie, ongemak bij de neus en een loopneus.

Wel adviseert de CHMP aanvullende risicobeperkende maatregelen om het risico op ongepast gebruik te verkleinen. Dit zal in de vorm zijn van trainingsvideo's en ander digitaal educatief materiaal voor patiënten en zorgverleners.

Document acties

Back to top