Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

NHG: overweeg pregabaline en gabapentine bij restless-legs

PW27en28 - 02-07-2024
Huisartsen kunnen een behandeling met pregabaline en gabapentine overwegen bij patiënten met restless-legssyndroom (RLS). Dit staat in de herziene Standaard Slaapproblemen van huisartsenorganisatie NHG.
NHG: overweeg pregabaline en gabapentine bij restless-legs

De standaard adviseert medicamenteuze behandeling alleen bij patiënten met aanhoudende ernstige klachten en veel hinder ondanks niet-medicamenteuze adviezen. Uit onderzoek blijkt medicatie namelijk matig effectief in het verminderen van de RLS-klachten. Daarnaast kunnen pregabaline en gabapentine bijwerkingen geven, waaronder hoofdpijn, duizeligheid en slaperigheid.

Bij gebruik van deze anti-epileptica kan ook augmentatie optreden. Hierbij nemen de klachten toe, treden ze eerder op de dag op en breiden ze zich uit naar andere lichaamsdelen. Het risico hierop is groter bij toepassen van dopamine-agonisten tegen RLS. Deze middelen hebben om die reden niet de voorkeur. De dopamine-agonisten ropinirol en pramipexol zijn wel bij een contra-indicatie voor anti-epileptica te overwegen.

Net als in de versie van de standaard uit 2014 worden clonazepam en hydrokinine niet aangeraden, vanwege het gebrek aan effectiviteit.

Slaapproblemen
Patiënten met RLS hebben met name in de avond en nacht een niet te bedwingen aandrang om de benen te bewegen. Dit kan leiden tot slaapproblemen. Roken, alcohol, koffie, overgewicht en weinig lichaamsbeweging hebben mogelijk een negatieve invloed op de klachten. Patiënten wordt daarom geadviseerd te stoppen met roken, koffie en alcohol en overdag voldoende te bewegen.

Ook SSRI’s en antipsychotica kunnen RLS uitlokken of verergeren. Het NHG adviseert deze middelen te heroverwegen bij klachten.

Document acties

gearchiveerd onder: restless-legs, pregabaline
Back to top