Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

VWS start campagne toestemming delen medische gegevens

07-11-2023
Inwoners van Nederland informeren over hoe zij toestemming kunnen geven voor het delen van medische gegevens. Met dat doel start het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een publiekscampagne via de landelijke radio en de website www.zorgvoortoestemming.nl. Op MijnMitz.nl kunnen burgers hun toestemming zelf online beheren.
VWS start campagne toestemming delen medische gegevens

Doel van de campagne ‘Wij zorgen voor jou, zorg jij voor toestemming?’ is het belang benadrukken van het geven van toestemming voor het delen van medische gegevens.

Veel patiënten of cliënten weten nu niet dat ze toestemming moeten geven voor het uitwisselen van hun medische gegevens tussen zorgverleners. Met name in het geval van spoed is toegang – en dus de toestemming van de patiënt – van groot belang, benadrukt het ministerie van VWS.

MijnMitz

Patiënten geven nu toestemming via een formulier, telefonisch of tijdens een afspraak met een zorgverlener. Hierdoor hebben zowel de patiënt als de zorgverleners geen goed overzicht van welke toestemmingen aan welke zorgverlener is gegeven.

Via de generieke landelijke online toestemmingsvoorziening Mitz kunnen mensen met behulp van DigiD makkelijk hun toestemmingen regelen en beheren voor alle zorgsectoren. Op de website MijnMitz.nl – MijnMitz heeft geen app – staan de volgende keuzes, die patiënten ook weer makkelijk kunnen aanpassen of intrekken: ‘toestemming voor al jouw zorgaanbieders’, ‘toestemming voor bepaalde zorgaanbieders’ en ‘geen toestemming’.

Via Mitz kunnen zorgverleners de toestemmingskeuze van patiënten en cliënten makkelijk inzien. Mitz kan gebruikt worden bij alle systemen die digitaal medische gegevens uitwisselen.

Registreren

Nog niet alle zorgverleners gebruiken Mitz, maar veel zorgverleners sluiten zich de komende tijd aan. Het is belangrijk dat mensen alvast hun keuze registreren, benadrukt VWS, zodat zorgverleners die zich aansluiten bij Mitz, direct de toestemmingskeuze kunnen zien. Burgers kunnen zien of hun zorgverlener Mitz gebruikt; alleen zij kunnen dat zien.

Mitz is een gezamenlijk initiatief van de zorgaanbieders in Nederland en wordt ondersteund door het ministerie van VWS. Zorgaanbieders hebben gezamenlijk de Stichting Gemeenschappelijke Voorzieningen voor Zorgcommunicatie opgericht die Mitz beheert. In opdracht van de stichting zorgt de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) ervoor dat Mitz goed werkt.

Wet

Sinds de invoering van de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz) is het voor zorgverleners verplicht medische gegevens elektronisch uit te wisselen. Daarbij is het essentieel, benadrukt VWS, dat dit veilig en betrouwbaar gaat. In de wet is vastgelegd dat voor een belangrijk deel van deze uitwisselingen een uitdrukkelijke toestemming van de patiënt nodig is

Document acties

Back to top