Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Vergoeding voor kankermedicijnen entrectinib en larotrectinib

07-08-2023
De medicijnen entrectinib (Rozlytrek) en larotrectinib (Vitrakvi), voor de behandeling van patiënten met solide tumoren met NTRK-genfusie, kunnen worden vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland (ZIN).
Vergoeding voor kankermedicijnen entrectinib en larotrectinib

Entrectinib en larotrectinib zijn tumor-agnostische geneesmiddelen voor de behandeling van volwassenen en kinderen met solide tumoren (kanker) die een neurotrofe tyrosine receptor kinase (NTRK)-genfusie hebben.

Tumor-agnostische medicijnen laten tumoren slinken en kunnen worden ingezet voor verschillende typen kanker zolang er sprake is van de DNA-afwijking, ongeacht waar de tumor zit. Dit in tegenstelling tot de meeste geneesmiddelen tegen kanker, die uitgaan van het specifieke orgaan of weefsel waarin de tumor is ontstaan.

Veelbelovend

Entrectinib en larotrectinib werden door medisch specialisten als veelbelovend gezien, maar het beoordelingskader van het ZIN was in 2021 nog niet toereikend voor tumor-agnostische geneesmiddelen. Hierdoor kon het Zorginstituut niet vaststellen of deze medicijnen voldoen aan de stand van de wetenschap en praktijk (SWP). Om patiënten toch toegang te geven zijn de twee geneesmiddelen van 1 oktober 2021 tot 1 januari 2025 voorwaardelijk toegelaten tot het basispakket.

Nieuw beoordelingskader

Gedurende de periode van voorwaardelijke toelating heeft het Zorginstituut een nieuw beoordelingskader ontwikkeld voor tumor-agnostische geneesmiddelen en voor andere oncologische medicijnen die uitsluitend in enkelarmige studies zijn onderzocht. Met behulp van deze nieuwe module heeft het ZIN vroegtijdig kunnen toetsen of entrectinib en larotrectinib voldoen aan de stand van de wetenschap en praktijk en in het basispakket kunnen blijven.

Document acties

Back to top