Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

UMCG beantwoordt vragen patiënt met hulp van AI

PW47 - 14-11-2023
Kunstmatige intelligentie (AI) helpt zorgverleners in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) bij het beantwoorden van schriftelijke vragen van patiënten over onder meer medicatiegebruik. Een AI-toepassing in het elektronisch patiëntendossier leest de vraag van de patiënt en geeft een suggestie voor een antwoord.
UMCG beantwoordt vragen patiënt met hulp van AI

In het UMCG en in het Elisabeth Twee-Steden Ziekenhuis (EZT) in Tilburg is in de afgelopen maanden proefgedraaid met de nieuwe AI-toepassing, waarbij de zorgverleners de door AI opgestelde antwoorden nauwkeurig hebben gecontroleerd, meldt het UMCG, dat claimt het eerste ziekenhuis te zijn in Europa dat de chatbot daadwerkelijk inzet in het schriftelijk contact met patiënten.

De AI-toepassing is geen zelflerend systeem; de chatbot leert niet van de patiëntgegevens. De chatbot is geïntegreerd in het elektronisch patiëntendossier (EPD), dus de patiëntengegevens blijven in het systeem. Ook de EPD-leverancier Epic kan hier niet bij, benadrukt het ziekenhuis.

Administratieve druk

Een arts of verpleegkundige krijgt het door AI opgestelde antwoord, controleert het en past het waar nodig nog aan. Wekelijks stellen patiënten ruim 1200 vragen aan zorgverleners in het UMCG, vragen over bijvoorbeeld medicatiegebruik, pijnbestrijding en het weer mogen sporten, werken en reizen na een operatie. Het beantwoorden van deze vragen kost artsen en andere zorgverleners veel tijd.

Volgens het UMCG kan kunstmatige intelligentie het werk ondersteunen en makkelijker maken, en naar verwachting verlaagt het de administratieve druk op verpleegkundig specialisten en andere zorgverleners. Maar zorgprofessionals blijven, benadrukt het UCMG, voorlopig onvervangbaar voor de zorg.

Verantwoordelijk

Het systeem geeft geen medisch advies, maar ondersteunt de zorgverlener bij haar taken. Ook geldt voor alle toepassingen dat een zorgverlener – een écht mens – altijd betrokken blijft en verantwoordelijk, aldus het UMCG.

In de komende weken en maanden zullen meer Nederlandse ziekenhuizen met een EPD van dezelfde leverancier deze AI-toepassing gaan gebruiken, in samenwerking met andere ziekenhuizen vanuit de EPIC Nederlandse Vereniging.

Empatisch

In de Verenigde Staten wordt deze toepassing van AI al in diverse ziekenhuizen gebruikt, en de ervaringen zijn daar volgens het UMCG zeer positief. Een AI-toepassing maakt het contact met de zorgverlener niet onpersoonlijker, omdat de zorgverleners de vragen nu tussen de bedrijven door beantwoorden, doen ze dat vaak kortaf.

Kunstmatige intelligentie blijkt, volgens het UMCG, niet alleen informatievere en uitgebreidere antwoorden te geven, maar ook meer empathisch. Het ziekenhuis verwacht dezelfde positieve ervaringen met de chatbot hier in Nederland.

 

Document acties

gearchiveerd onder: chatbot, UMCG
Back to top