Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Tweede Kamer stemt voor opt-out in acute zorg

PW27en28 - 28-06-2023
Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer wil het uitwisselen van actuele medicatieoverzichten in de spoedeisende zorg mogelijk maken. Een motie hierover van Kamerleden Wieke Paulusma (D’66) en Judith Tielen (VVD) is gisteren aangenomen.
Tweede Kamer stemt voor opt-out in acute zorg

Volgens de Kamer is het in de acute zorg altijd van belang dat relevante gegevens over de gezondheid van de patiënt, zoals medicatieoverzichten en de professionele samenvatting van de huisarts, direct beschikbaar zijn.

Als een patiënt de vraag over toestemming niet gekregen heeft of om wat voor reden dan ook nog niet heeft beantwoord, wordt er op dit moment van uitgegaan dat de patiënt ‘nee’ tegen de uitwisseling van noodzakelijke medicatiegegevens heeft gezegd.

Kamerleden roepen op dit om te draaien en er een opt-out-systeem van te maken, zodat zorgverleners de gegevens altijd mogen delen, behalve als de patiënt hier nadrukkelijk bezwaar tegen maakt.

Wetsvoorstel

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is momenteel bezig met een wetsvoorstel dat de directe toegankelijkheid van noodzakelijke gegevens in geval van spoedeisende zorg moet verbeteren. De Kamermotie roept op medicatieoverzichten mee te nemen in dit wetsvoorstel voor een opt-out in de acute zorg.

De motie volgt op een oproep die de Patiëntenfederatie Nederland eerder deze week deed samen met onder andere de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), KNMP, NVZA en NHG. De partijen pleiten ervoor het huidige opt-in-systeem in de zorg – waarbij de patiënt expliciet toestemming moet geven – te veranderen in een opt-out-systeem.

Document acties

Back to top