Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Twee testen bij borstkanker vergoed uit basispakket

PW45 - 30-10-2023
Vrouwen ouder dan 50 jaar met beginnende borstkanker kunnen voortaan vaker beslissen om veilig af te zien van chemotherapie. De twee testen Oncotype DX en MammaPrint, die voorspellen of de kanker terugkeert, zijn effectief en worden vergoed uit de basisverzekering. Dat meldt het Zorginstituut Nederland (ZIN).
Twee testen bij borstkanker vergoed uit basispakket

MammaPrint en Oncotype DX voorspellen op basis van een aantal genen van de tumor wat het risico is dat de kanker terugkomt. De testen zijn bedoeld voor vrouwen vanaf 50 jaar met borstkanker in een vroeg stadium met specifieke kenmerken van de tumor en geen tot maximaal drie uitzaaiingen in de okselklieren. Volgens het ZIN kunnen met deze twee testen naar verwachting jaarlijks bijna vijfhonderd vrouwen veilig afzien van chemotherapie.

Overlevingskans

Vrouwen met deze specifieke borstkanker hebben een goede overlevingskans. Na hun behandeling, zoals een operatie of bestraling, krijgen zij vaak chemotherapie om de kans op terugkeer van de kanker te verkleinen. Als uit een standaard risicoschatting blijkt dat de kans klein is dat de kanker terugkomt, is chemotherapie sowieso niet nodig, aldus ZIN. Bij twijfel of chemotherapie zinvol is, kan een van de testen Oncotype DX of MammaPrint worden gedaan.

Uitzaaiingen

De vergoeding voor de test MammaPrint is met terugwerkende kracht per 28 juni 2022, voor Oncotype DX is dit per 15 september 2022. Oncotype DX wordt al sinds 2021 vergoed voor een groep vrouwen van 50 jaar en ouder met beginnende borstkanker met specifieke kenmerken van de tumor, maar destijds ging het om borstkanker zonder uitzaaiingen. Uit onderzoek blijkt dat de Oncotype DX ook veilig ingezet kan worden bij maximaal drie uitzaaiingen in de okselklier.

Voldoende bewijs

In een standpunt uit 2018 kwam het Zorginstituut Nederland op basis van de toen beschikbare data tot de conclusie de MammaPrint niet te vergoeden. Inmiddels is er genoeg onderzoek gedaan naar de lange termijn en is ook van de MammaPrint voldoende bewijs dat vrouwen veilig kunnen afzien van aanvullende chemotherapie, aldus het ZIN.

 

 

Document acties

Back to top