Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Twee studies tonen doorbraak in behandeling blaaskanker

PW44 - 26-10-2023
Het combineren van immuuntherapie met chemotherapie of met het nieuwe geneesmiddel enfortumab vedotin bij uitgezaaide blaaskanker vergroot de kans op overleving aanzienlijk. Dat blijkt uit de resultaten van twee fase-3-studies, meldt onderzoeksinstituut Antoni van Leeuwenhoek, dat spreekt van een doorbraak.
Twee studies tonen doorbraak in behandeling blaaskanker

Cisplatine-chemotherapie is de standaardbehandeling voor patiënten met blaaskanker die dit medicijn kunnen verdragen. Het resultaat was, volgens het Antoni van Leeuwenhoek, beperkt en blijvende resultaten waren zeldzaam.

Om dit te verbeteren hebben in de afgelopen jaren twee fase-3-studies de effecten onderzocht van het combineren van immuuntherapie met chemotherapie of met het nieuwe medicijn enfortumab vedotin. Beide studies tonen een belangrijke toename in zowel de algehele overleving als de tijd dat tumoren onder controle blijven. “Deze resultaten markeren een mijlpaal in het onderzoek naar blaaskanker en bieden het eerste bewijs van immuuntherapie-bevattende combinatiebehandelingen met een overlevingsvoordeel", zegt medisch oncoloog Michiel van der Heijden van het Antoni van Leeuwenhoek, die betrokken is bij beide studies

Tumor onder controle

In de CheckMate 901-studie met 608 patiënten keken onderzoekers naar een nieuwe combinatie van de medicijnen nivolumab en gemcitabine-cisplatine en vergeleken dit met de behandeling met alleen chemotherapie. De kans op overlijden nam af met 22% als patiënten werden behandeld met beide geneesmiddelen, in vergelijking met patiënten die alleen chemotherapie kregen.

Volgens de onderzoekers tonen de resultaten aan dat de combinatie van nivolumab en chemotherapie leidt tot een aanzienlijke verbetering in de tijd dat de tumor onder controle blijft en niet groeit, vergeleken met alleen chemotherapie.

Registratie

De fase-3-studie EV302 Trial/Keynote-A39, met 886 patiënten, onderzocht de combinatie van immuuntherapie met een antilichaam-geneesmiddelconjugaat (ADC): enfortumab vedotin + pembrolizumab, dat zich in tegenstelling tot chemotherapie alleen richt op de tumorcellen en de gezonde cellen spaart.

Ook deze studie vertoonde belangrijke verbeteringen in de algehele overleving en de tijd dat de tumor niet groeit, aldus de onderzoekers.

Beide behandelingen zijn nog niet geregistreerd en goedgekeurd in Nederland voor vergoeding door de zorgverzekering en zullen daarom nog niet direct beschikbaar zijn, aldus het Antoni van Leeuwenhoek.

Document acties

Back to top