Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Twee op drie huisartsenpraktijken hebben patiëntenstop

PW43 - 18-10-2023
Twee op de drie huisartsenpraktijken hebben op dit moment een gedeeltelijke of zelfs volledige patiëntenstop. Na een verhuizing of bij het pensioen van een huisarts is het moeilijk een vervanger dichtbij huis te vinden. Dit blijkt uit onderzoek van Independer onder 1145 huisartsen.
Twee op drie huisartsenpraktijken hebben patiëntenstop

Ruim de helft (50,5%) van alle ondervraagde huisartsenpraktijken accepteert momenteel alleen nieuwe patiënten onder strikte voorwaarden, bijvoorbeeld bij gezinsuitbreiding, gezinshereniging of samenwonen, en soms nemen huisartsen alleen patiënten aan uit een bepaald postcodegebied. Ongeveer 20% van de huisartsen maakt zelfs helemaal geen uitzonderingen: zij hebben een volledige patiëntenstop, concludeert Independer, vergelijkingswebsite voor onder andere financiële producten en verzekeringen.

Opvallend hierbij is dat het aantal huisartsen de afgelopen jaren weliswaar is gestegen, maar dat dit niet heeft geleid tot meer beschikbare plaatsen voor patiënten.

Provinciale verschillen

Volgens de onderzoekers is de druk op de huisartsenzorg een landelijk probleem, al zijn er wel provinciale verschillen. In Overijssel blijkt het de grootste uitdaging om een nieuwe huisarts te vinden, doordat 79,9% van de praktijken in deze provincie een gedeeltelijke of volledige patiëntenstop heeft. Ook in Noord-Holland (76,5%) en in Zuid-Holland (74%) moeten veel praktijken de instroom van nieuwe patiënten beperken.

De problemen zijn, volgens Independer, het minst groot in woongemeenten die vaak als welvarend worden gezien, zoals Oegstgeest met 20% en Gooise Meren met 33% van de huisartsen die aangeven een gehele of gedeeltelijke patiëntenstop te hebben.

Lage vergoedingen

Als reden voor de patiëntenstop noemen de huisartsen dat ze steeds meer taken krijgen van overheid en zorgverzekeraars, vergoedingen te laag zijn om een praktijk te kunnen runnen, de toegenomen werkdruk en meer collega’s die parttime zijn gaan werken of als zzp’er zonder eigen praktijk minder uren zijn gaan werken.

 

 

Document acties

Back to top