Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Simvastatine verbetert uitkomsten voor coronapatiënt

PW44 - 25-10-2023
Starten met simvastatine verbetert waarschijnlijk de uitkomst van ernstig zieke patiënten met COVID-19. Als 33 patiënten worden behandeld met simvastatine bovenop de standaardzorg voor corona, overleeft één patiënt meer dan zonder simvastatine-behandeling. Dit blijkt uit een wereldwijde studie, meldt het UMC Utrecht.
Simvastatine verbetert uitkomsten voor coronapatiënt

In het onderzoek is ook de werking onderzocht van vitamine C, dat in sommige instellingen al werd gebruikt voor de behandeling van COVID-19. Een hoge dosis vitamine C blijkt de uitkomsten van patiënten niet te verbeteren, en mogelijk is het zelfs schadelijk, concluderen de onderzoekers, van wie de Europese onderzoeksleider werkzaam is in het UMC Utrecht.

Volgens de onderzoekers kunnen beide bevindingen belangrijke implicaties hebben voor de behandeling van de ziekste patiënten met COVID-19.

De twee studies werden gedaan binnen The Randomized Embedded Multifactorial Adaptive Platform for Community Acquired Pneumonia (PREMAP-CAP), een wereldwijde adaptieve platformstudie die meerdere behandelingen onderzoekt voor patiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen met luchtweginfecties, bijvoorbeeld door influenza of door bacteriën.

Ernstig ziek

Sinds maart 2020 evalueert REMAP-CAP ook behandelingen voor COVID-19. Deze studie is, volgens het UMC, de grootste ter wereld voor ernstig zieke volwassenen die met een luchtweginfectie zijn opgenomen. Aan het onderzoek naar simvastatine deden 2684 ernstig zieke patiënten mee in 141 ziekenhuizen in 13 landen. Voor het onderzoek naar vitamine C werden twee klinische onderzoeken samengevoegd: REMAP-CAP en LOVIT-COVID. Daardoor namen in totaal 2500 patiënten in 20 landen deel aan de studie.

De studie naar simvastatine is gepubliceerd in het New England Journal of Medicine (NEJM), en de studie naar behandeling met vitamine C in het Journal of the American Medical Association (JAMA).

Document acties

Back to top