Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Ruim 77.000 illegale medicijnen in beslag genomen

PW46 - 07-11-2023
Bij de jaarlijkse internationale actie Pangea zijn meer dan 700 pakketten met ruim 77.000 illegale geneesmiddelen aangetroffen. Net als vorige jaren bevatten de pakketten veel erectiemiddelen en doping-gerelateerde middelen zoals anabolen. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
Ruim 77.000 illegale medicijnen in beslag genomen

Tijdens de actieweek van 3 tot 10 oktober scande de douane duizenden postpakketten in het internationale postcentrum PostNL in Den Haag. Opvallend dit jaar waren, volgens IGJ, zendingen met verdovingscrème, veel in gebruik in de tattoowereld en diabetesmedicijnen, die worden gebruikt als afslankmiddel.

Verder ziet de inspectie dat naast websites de illegale handel steeds vaker plaatsvindt via sociale media, of dat het gebruik van geneesmiddelen daar wordt gepromoot. Zoals studenten die via Instagram ADHD-pillen aanbieden om de concentratie te verhogen, en influencers die afslankmedicatie aanprijzen.

Oproep

De douane benadrukt het belang van reguliere controles, zoals deze internationale actie, waarbij de douane en de IGJ nauw hebben samengewerkt. Belangrijkste boodschap van deze toezichthoudende instantie aan consumenten is: bestel geen geneesmiddelen via internet, het is gevaarlijk voor de gezondheid en bovendien verboden.

De inspectie en douane roepen op om bij – een vermoeden van – illegale handel of aanbod van medicijnen dit te melden bij het Landelijk Meldpunt Zorg van de IGJ of bij de politie, via Meld Misdaad Anoniem.

Document acties

Back to top