Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Rol apotheker bij gebruik bupropion door rokers

19-10-2023
Apothekers hebben een rol in het begeleiden van mensen die willen stoppen met roken en daarvoor het ontwenningsmiddel bupropion gebruiken. Dit staat in de herziene richtlijn Tabaksontmoediging in het ziekenhuis.
Rol apotheker bij gebruik bupropion door rokers

De richtlijn benadrukt het belang van minstens twee consultaties met de voorschrijvende arts tijdens de behandeling met bupropion om met roken te stoppen. Bij de eerste afspraak controleert de arts op contra-indicaties en geeft hij uitleg over het middel. In het tweede gesprek wordt het effect van de behandeling geëvalueerd en indien nodig een vervolgrecept verstrekt. In deze fase kan ook de apotheker voorlichting geven.

De werking van bupropion berust op het remmen van de heropname van noradrenaline en dopamine. Gebruik van bupropion leidt tot een hoger percentage rokers dat stopt met roken in vergelijking met placebo. Het middel is geregistreerd als hulpmiddel in combinatie met gedragsmatige ondersteuning. Nicotinevervangende middelen hebben een gunstiger bijwerkingenprofiel en daarom de voorkeur bij de behandeling van tabaksverslaving.

Document acties

Back to top