Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Publicatie eerste elektronische productinformatie (ePI)

PW46 - 09-11-2023
Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft de eerste versies gepubliceerd van elektronische productinformatie (ePI). Deze ePI verbetert de gebruiksvriendelijkheid van medicijninformatie, zoals de patiëntenbijsluiter, voor patiënten en zorgverleners.
Publicatie eerste elektronische productinformatie (ePI)

Het CBG ontwikkelt deze elektronische productinformatie in een proefproject met andere medicijnautoriteiten in Europa. Met een gemeenschappelijke Europese standaard voor elektronische productinformatie maken de medicijnautoriteiten deze data beter uitwisselbaar.

De ePI-data komt in de toekomst beschikbaar voor publicatie op websites, apps en zelfzorginformatiesystemen. Dat gaat via een zogenoemde application programming interface (API). Deze API is nu ook beschikbaar voor ontwikkelaars om de mogelijkheden van ePI te verkennen.

Automatische update

Voordeel van ePI voor de gezondheidszorg is, volgens het CBG, dat het direct kan worden bijgewerkt zodra er nieuwe informatie beschikbaar komt. Het gestructureerde karakter van ePI biedt ook nieuwe mogelijkheden om de productinformatie aan te passen aan individuele behoeften, en deze beter toegankelijk te maken voor gebruikers met diverse vaardigheden.

Toekomstige functies van ePI kunnen zijn: automatische updatemeldingen, toegang tot ondersteunende video’s of audio-inhoud en online rapportagetools voor bijwerkingen.

EMA

Tijdens het ePI-project stellen de deelnemende bedrijven de productinformatie op in elektronisch formaat. Het CBG beoordeelt en publiceert de informatie, en het CBG en de medicijnautoriteiten van Spanje, Zweden en Denemarken voeren de proef uit voor enkele nationale beoordelingen.

Het Europees medicijnagentschap EMA coördineert het project en voert de proef uit voor een aantal Europese beoordelingen

 

 

Document acties

Back to top