Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Positief advies over vergoeding anti-epilepticum fenfluramine

14-09-2023
Het geneesmiddel fenfluramine (Fintepla), voor de behandeling van epileptische aanvallen bij het dravetsydroom of lennox-gastautsyndroom, kan worden opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Dat adviseert het Zorginstituut Nederland.
Positief advies over vergoeding anti-epilepticum fenfluramine

Het zorginstituut adviseert de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) fenfluramine op te nemen in Bijlage 1A van het GVS, in een nieuw cluster met cannabidiol (Epidyolex); de Bijlage 2-voorwaarde voor cannabiodiol geldt dan ook voor fenfluramine. Onderling vervangbare geneesmiddelen worden geclusterd op Bijlage 1A, hiervoor kan een vergoedingslimiet gelden, unieke medicijnen komen op Bijlage 1B. 

Fenfluramine is geregistreerd voor de behandeling van epileptische aanvallen die verband houden met het syndroom van Dravet of het syndroom van Lennox-Gastaut, als toevoeging aan andere anti-epileptische geneesmiddelen voor patiënten van 2 jaar en ouder.

Therapieresistent

De registratiehouder heeft vergoeding aangevraagd voor patiënten van 2 jaar en ouder met het syndroom van Dravet of het syndroom van Lennox-Gastaut bij wie ten minste twee andere anti-epileptica onvoldoende werken. Het gaat dus om therapieresistente patiënten die niet genoeg aanvalscontrole hebben bereikt met de huidige beschikbare behandelingen.

Volgens de aanvrager heeft het toevoegen van fenfluramine aan de standaardbehandeling een gelijke therapeutische waarde vergeleken met toevoegen van cannabidiol in combinatie met clobazam aan de standaardbehandeling.

Epileptische aanvallen

Het syndroom van Dravet en het syndroom van Lennox-Gastaut zijn ernstige epileptische aandoeningen waarbij de klachten al op vroege leeftijd voorkomen. Bij beide syndromen kan de patiënt verschillende types epileptische aanvullen krijgen. Ook ervaren de patiënten vaak andere problemen, zoals een ontwikkelingsachterstand en gedrags- en geheugenproblemen.

 

Document acties

Back to top