Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuwe doseeradviezen: amoxicilline oraal bij neonaten

PW40en41 - 28-09-2023
Voor het toepassen van amoxicillinedrank bij neonaten zijn nieuwe doseeradviezen opgesteld. Dit volgt uit een farmacokinetiekstudie naar de orale toediening van het antibioticum in het Erasmus MC.
Nieuwe doseeradviezen: amoxicilline oraal bij neonaten

De onderzoekers concluderen dat neonaten die in de eerste levensweken met oraal amoxicilline worden behandeld adequate amoxicillinespiegels bereiken bij een tweemaaldaags doseerschema. Het gaat daarbij om niet-levensbedreigende zieke pasgeborenen met een infectie. De doseeradviezen zullen worden opgenomen in het Kinderformularium.

De farmacokinetische gegevens van zo’n 260 neonaten met een gemiddelde geboortegewicht van 2,6 kg zijn tijdens dit onderzoek geanalyseerd. Hiermee is voldoende bewijs verkregen om de orale therapie bij deze jonge doelgroep in de praktijk in te brengen, geven de onderzoekers aan. Pasgeborenen hoeven niet meer in het ziekenhuis te blijven tijdens de amoxicilline-behandeling.

De resultaten bevestigen de bevindingen uit de eerdere RAIN-studie, waarin orale toediening werd vergeleken met intraveneuze toediening en net zo effectief bleek. In dat onderzoek zijn 510 baby’s gevolgd in zeventien Nederlandse ziekenhuizen.

Document acties

gearchiveerd onder: amoxicilline, neonaten
Back to top