Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuw middel voor patiënten met multipel myeloom

PW43 - 16-10-2023
Voor patiënten met multipel myeloom die verschillende behandelingen hebben gehad, komt een nieuwe behandeling dichterbij. De Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP heeft een voorwaardelijke vergunning geadviseerd voor het oncolyticum elranatamab (Elrexfio).
Nieuw middel voor patiënten met multipel myeloom

Elranatamab is geïndiceerd als monotherapie voor de behandeling van een specifieke groep patiënten. Het gaat om volwassen patiënten met recidiverend en refractair multipel myeloom die ten minste drie eerdere therapieën hebben gekregen en bij wie de kanker is verergerd. De eerdere behandelingen bestaan uit een immunomodulerend middel, een proteasoomremmer en een anti-CD38-antilichaam.

Voor deze groep is er behoefte aan nieuwe therapieën. De afgelopen jaren zijn diverse nieuwe geneesmiddelen voor de behandeling van multipel myeloom ontwikkeld en goedgekeurd. Deze hebben geleid tot een algehele verbetering van de overleving van de patiënt. Er zijn echter nieuwe medicijnen nodig voor patiënten die al zijn behandeld met immunomodulerende middelen, proteasoomremmers en monoklonale antilichamen maar daar niet langer op reageren.

Werking
Elranatamab is een monoklonaal antilichaam dat zich op twee eiwitten richt: B-cel maturatieantigeen (BCMA) en CD3. BCMA is aanwezig op het oppervlak van de multipel myeloomcellen en CD3 op de T-cellen. Door zich tegelijkertijd aan beide eiwitten te hechten, activeert het middel de T-cellen om de multipel myeloomcellen te doden.

Multipel myeloom wordt ook wel de ziekte van Kahler genoemd. Het is een zeldzame vorm van kanker van de plasmacellen. Als plasmacellen kanker worden, beschermen ze het lichaam niet langer tegen infecties en produceren ze abnormale eiwitten. Dit kan problemen veroorzaken voor nieren, botten of bloed.

Document acties

Back to top