Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

NHG: metronidazol veilig bij zwangere met SOA

PW31en32 - 25-07-2023
Vrouwen met de SOA trichomonas vaginalis kunnen veilig metronidazol gebruiken. Dit blijkt uit de gedeeltelijk herziene NHG-Standaard Het soa-consult.
NHG: metronidazol veilig bij zwangere met SOA

Hiermee trekt het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) het medicamenteuze behandelbeleid van trichomonas vaginalis van zwangere vrouwen gelijk aan dat van niet-zwangere vrouwen. In de vorige versie van de standaard werd geadviseerd om bij zwangerschap geen metronidazol te geven in het eerste trimester. Dit advies is aangepast omdat er ondertussen voldoende veiligheidsinformatie beschikbaar is waaruit blijkt dat zwangere vrouwen met deze aandoening metronidazol kunnen gebruiken. Met deze nieuwe aanbeveling sluit het NHG zich aan bij het advies van het Teratologie Informatie Service van Bijwerkingencentrum Lareb.

Trichomonas vaginalis wordt veroorzaakt door een parasiet en overgedragen door genitaal seksueel contact. Het kan asymptomatisch verlopen, maar bij 20 tot 50% van de geïnfecteerde vrouwen ontstaan klachten. Zij hebben onder meer last van een vies ruikende, geelgroene en schuimige vaginale afscheiding en irritatie van het vaginaslijmvlies. Bij zwangeren is de aandoening geassocieerd met voortijdig breken van de vliezen, vroeggeboorte en een laag geboortegewicht van hun kind. De behandeling bestaat uit een eenmalige orale toediening van 2 gram metronidazol.

Fluor vaginalis

Ook heeft het NHG de standaard Fluor vaginalis aangepast. Aanleiding hiervoor is het uit de handel gaan van verschillende antimycotica voor vaginaal gebruik. De aanbevelingen voor vaginale toedieningsvormen van miconazol en de butoconazol ovule voor het behandelen van de vulvovaginale candidiasis zijn daarom uit de standaard gehaald. Daarnaast wordt in de gewijzigde versie bij zwangerschap de voorkeur uitgesproken voor gebruik van vaginale tabletten of capsules boven crèmes met een vaginale applicator.

Fluor vaginalis is een niet-bloederige vaginale afscheiding die wat afwijkend lijkt en gepaard kan gaan met jeuk of irritatie in of rond de vagina. In geval van een vulvovaginale candidiasis door de gist Candida kunnen er klachten ontstaan van jeuk en een witte, brokkelige en niet-geurende afscheiding. Medicamenteuze behandeling is alleen geïndiceerd als de klachten hinderlijk zijn. Vaginale imidazolen, zoals butoconazol en clotrimazol, en orale triazolen, zoals itraconazol en fluconazol, zijn hierbij effectief.

Document acties

Back to top