Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

NHG: chlooramfenicol-oogdruppels niet bij jonge kinderen

07-07-2023
Behandelaars moeten chlooramfenicol-oogdruppels terughoudend toepassen bij kinderen onder de 2 jaar, geeft het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) aan in de aangepaste Standaard Rood oog en oogtrauma. De oogdruppels bevatten boorzuur in wisselende concentratie, met mogelijk een negatief effect op de vruchtbaarheid.
NHG: chlooramfenicol-oogdruppels niet bij jonge kinderen

Het NHG heeft de standaard aangepast naar aanleiding van een recent artikel gepubliceerd in het British Medical Journal. In dit artikel wordt gewezen op de risico’s van het gebruik van chlooramfenicol-oogdruppels bij kinderen onder de 2 jaar. Indien de voorschrijver bij deze jonge doelgroep chlooramfenicol wil inzetten, wordt aangeraden het middel als oogzalf voor te schrijven. Chlooramfenicol-oogzalf bevat geen boorzuur.

Chlooramfenicol is een antibioticum met een breedspectrum en een lokaal bacteriostatische werking. Het is toe te passen bij een infectieuze conjunctivitis veroorzaakt door een gewone verwekker. Hierbij moet de patiënt het middel gebruiken tot twee dagen nadat de symptomen verdwenen zijn, met een maximale gebruiksduur van 14 dagen.

Document acties

Back to top