Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Neurologen ontwikkelen model doelmatig voorschrijven MS-medicatie

PW44 - 27-10-2023
Meer patiënten met multiple sclerose een betere behandeling geven met dezelfde kosten. Met dat doel hebben neurologen en gezondheidseconomen van het Erasmus MC een model ontwikkeld om de beste en goedkoopste MS-medicijnen voor te schrijven.
Neurologen ontwikkelen model doelmatig voorschrijven MS-medicatie

Het model vergelijkt de kosten en baten van verschillende MS-behandelingen in plaats van levenslang gebruik van één geneesmiddel, waardoor keuzes duurzamer en toekomstbestendiger worden.

Het model houdt rekening met veel variabelen, zoals terugval, invaliditeit en verlies van arbeidsinkomsten. Hierdoor is het mogelijk slimmere keuzes te maken, ook bij nieuwe medicijnen die op de markt komen, aldus de neurologen en gezondheidseconomen van het Erasmus, die hun onderzoek hebben gepubliceerd in het tijdschrift Multiple Sclerosis and Related Disorders.

Ponesimod

De artsen en economen namen drie veel gebruikte MS-middelen met eenzelfde indicatie onder de loep. Het goedkoopste medicijn lijkt ook het meest effectief, maar artsen kiezen niet altijd voor dit specifieke middel, omdat zij zich niet altijd bewust zijn van de kosten, aldus de onderzoekers.

Het geneesmiddel ponesimod gaat terugval door MS tegen en kwam als beste uit het model. Door de voorkeur te geven aan dit medicijn kunnen artsen € 50.000 per patiënt besparen.

Pleidooi

De artsen van het Erasmus MC zijn ervan overtuigd dat ze door het voorschrijven van het meest doelmatige geneesmiddel meer goede MS-zorg beschikbaar maken voor meer patiënten. Ze benadrukken daarbij dat het uitgangspunt blijft: de meest passende behandeling voor iedere patiënt.

Verder pleiten de neurologen voor meer bewustzijn over kosten, omdat artsen de behandelkeuze nu vaak maken op basis van praktische overwegingen en persoonlijke voorkeuren. Kosten zijn niet leidend, maar zouden wel in overweging genomen moeten worden indien andere factoren niet verschillend zijn.

Richtlijnen

Het model wordt opgenomen in de nationale richtlijn van neurologen en van de Federatie Medisch Specialisten. Het is hiermee de eerste richtlijn die rekening houdt met doelmatigheid, aldus het Erasmus MC.

Document acties

Back to top