Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Meldingen bijwerkingen producten met fyto-oestrogene werking

21-08-2023
Kruidenproducten en voedingssupplementen met fyto-oestrogene werking veroorzaken bijwerkingen, zoals maag-darmklachten en huidklachten. Dat blijkt uit onderzoek naar meldingen van Bijwerkingencentrum Lareb.
Meldingen bijwerkingen producten met fyto-oestrogene werking

Fyto-oestrogenen komen voor in verschillende planten, zoals hop en soja. Deze stoffen kunnen de werking van het vrouwelijk hormoon oestrogeen nabootsen. Voedingssupplementen met fyto-oestrogenen bevatten vaak deze kruiden en worden onder meer gebruikt om overgangsklachten bij vrouwen te verlichten.

Om inzicht te krijgen in de veiligheid van fyto-oestrogenen zijn analyses uitgevoerd op meldingen van Lareb en van de wereldwijde bijwerkingendatabank VigiBase. In de Lareb-database met in totaal 67 meldingen van bijwerkingen door deze producten, bleek dit het vaakst te gaan over zilverkaars (47,8%), hop (32,8%) en sojaboon (22,4%). In de VigiBase-databank met in totaal 21.944 meldingen, was dit sojaboon (71,4%), zilverkaars (11,6%), en Monnikspeper (6,4%).

De gemelde bijwerkingen betroffen vooral maag-darmklachten, huidklachten en klachten als vaginaal bloedverlies en opgezette borsten.

Goede voorlichting

Lareb benadrukt dat het verstrekken van goede informatie over ongewenste bijwerkingen consumenten kan helpen weloverwogen beslissingen te nemen over het gebruik van deze supplementen.

Volgens het bijwerkingencentrum blijven de bijwerkingen van producten met fyto-oestrogene werking vaak onderbelicht. Omdat deze producten zonder recept te krijgen zijn, hebben consumenten vaak onterecht het idee dat ze geen bijwerkingen veroorzaken.

Document acties

Back to top