Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Haloperidol effectief bij behandeling delier op intensive care

PW46 - 08-11-2023
Het geneesmiddel haloperidol heeft op de intensive care een rol bij het behandelen van symptomen van delier. Patiënten zijn door het antipsychoticum minder onrustig. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC in acht Nederlandse ziekenhuizen.
Haloperidol effectief bij behandeling delier op intensive care

In het gerandomiseerde onderzoek op acht Nederlandse ic’s werd de effectiviteit van haloperidol als medicijn tegen delier vergeleken met placebo. Een delier is een acute toestand van verwardheid en treedt op bij tot de helft van de patiënten op de IC.

De onderzoekers zagen in de studie, waaraan 132 ic-patiënten met een delier meededen, geen verschil tussen de haloperidol- en de controlegroep in het aantal delier- en comavrije dagen. Maar de andere uitkomsten wijzen wel op een gunstig effect van haloperidol, concluderen de onderzoekers, die hun resultaten hebben gepubliceerd in Critical Care.

Patiënten met haloperidol kregen minder vaak rustgevende medicatie – benzodiazepines – of andere antipsychotica voorgeschreven. Ook waren ze minder onrustig en verwijderden daardoor bijvoorbeeld minder vaak zelf de urinekatheter.

Vervolgonderzoek

Volgens de onderzoekers waren deze uitkomsten niet primair de focus van de studie, die dan ook gezien moeten worden als aanwijzingen voor vervolgonderzoek. De resultaten zijn niet statisch significant, maar wijzen wel net te veel de goede kant op om toeval te zijn, aldus de onderzoekers, die van mening zijn dat er een rol blijft weggelegd voor haloperidol op de ic, ook omdat het middel weinig bijwerkingen heeft.

Document acties

Back to top