Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

GnRH-agonisten alleen voor beperkte groep vrouwen met PMS

27-07-2023
Artsen zouden gonadoreline-agonisten niet standaard moeten inzetten bij vrouwen met het premenstrueel syndroom (PMS). Dit stelt de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) in de herziene richtlijn. Het is nog te onduidelijk wat de effecten zijn.
GnRH-agonisten alleen voor beperkte groep vrouwen met PMS

De NVOG geeft in de richtlijn Premenstrueel Syndroom aan dat gonadoreline-agonisten alleen geïndiceerd zijn bij een hoge ziektelast en indien andere vormen van therapie onvoldoende werken en een psychiatrische comorbiditeit is uitgesloten of behandeld. De behandelduur is bij voorkeur maximaal zes maanden.

Bij PMS hebben vrouwen hevige klachten in de tweede helft van de menstruatiecyclus. Deze zijn dermate ernstig dat ze het dagelijks leven belemmeren. Het kan gaan om onder meer pijnlijke borsten, een opgeblazen gevoel, prikkelbaarheid en wisselende stemmingen.

Gonadoreline-agonisten, ook wel GnRH- of LHRH-analogen, zijn synthetische analoga van het natuurlijke gonadoreline. Ze kunnen de ovulatie remmen en de hormonale schommelingen onderdrukken, wat gunstig effecten kan hebben bij PMS. Voor ovulatieremming worden ook orale anticonceptiva ingezet als er daarnaast behoefte is aan anticonceptie.

Document acties

Back to top