Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Eén op tien Nederlanders bezuinigt op zorg

01-09-2023
Bijna één op de tien Nederlanders bezuinigt door de gestegen kosten voor levensonderhoud op zorg. Ook brachten ze minder vaak een bezoek aan tandarts, fysiotherapeut of huisarts. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel
Eén op tien Nederlanders bezuinigt op zorg

Het vaakst bezuinigen mensen op energie (55%), twee op de tien bezuinigt niet (21%) en 8% gaf aan te bezuinigen op zorg.

De meerderheid van de respondenten (79%) gaf aan problemen te ervaren of te verwachten met het betalen van één of meerdere rekeningen. Mensen die hier moeite mee hadden, gaven het vaakst aan dat ze de energierekening niet meer konden betalen (7%). Het betalen van de premie van de zorgverzekering volgde hierop.

Niet alle groepen ervaren in dezelfde mate problemen met het betalen van hun zorgkosten. Mensen die schulden moeten maken en mensen die hun gezondheid als slecht ervaren gaven vaker aan dat ze moeten bezuinigen op zorg of hun zorgverzekering niet kunnen betalen.

Stapeling problemen

Nivel benadrukt dat uit het onderzoek blijkt dat mensen die al een slechte gezondheid hebben vaker moeite hebben met het betalen van hun zorgkosten. Als zij zich gedwongen voelen om te bezuinigen op zorg, kan hun gezondheid verder verslechteren. Voor deze groep is er mogelijk sprake van een stapeling van problemen.

Het is belangrijk meer te weten te komen over het zorggebruik van deze groep om hen passende ondersteuning te kunnen bieden, aldus het Nivel.

Document acties

Back to top