Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Doorbehandelen ondanks huidreactie mogelijk

PW38 - 14-09-2023
Bij een cutane geneesmiddelreactie is het in bepaalde gevallen verdedigbaar door te behandelen met het verdachte geneesmiddel. Dit is beschreven in de nieuwe richtlijn Overgevoeligheidsreacties op geneesmiddelen van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie.
Doorbehandelen ondanks huidreactie mogelijk

Artsen zouden bij voorkeur een middel moeten vervangen voor een gelijkwaardig en niet-kruisreagerend alternatief als geneesmiddelgeïnduceerde exantheem optreedt. Er is dan sprake van huiduitslag door gebruik van een geneesmiddel.

Echter zijn er volgens de richtlijn ook situaties waarbij doorbehandelen te overwegen is, bijvoorbeeld als de voordelen van doorbehandelen groter zijn dan de risico’s. Dit is met name het geval bij ernstige aandoeningen met een sterke behandelindicatie en als er weinig of geen gelijkwaardige medicamenteuze opties zijn. Er wordt dan gesproken van het treating through-beleid. Ook als de alternatieve middelen sterk aan elkaar verwant zijn en er daarom een hoog risico is op kruisreacties kan de behandelaar ervoor kiezen de behandeling door te zetten.

Van belang is volgens de richtlijn de behandeling zorgvuldig te begeleiden en af te stemmen met de hoofdbehandelaar en patiënt. De patiënt moet stoppen met het middel als het huidbeeld verergert of als er aanwijzingen zijn voor betrokkenheid van andere organen waaronder lever, nieren, longen, spieren, hart en pancreas.

Document acties

gearchiveerd onder: richtlijn, Overgevoeligheidsreacties
Back to top