Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Besparing tot € 50 miljoen door heruitgifte orale oncolytica

PW48 - 21-11-2023
Het heruitgeven van orale oncolytica is beter voor het milieu en het bespaart kosten. Van alle verspilde medicijnverpakkingen kan twee derde opnieuw worden uitgegeven en de jaarlijkse besparing kan oplopen tot € 50 miljoen. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc en de Universiteit Utrecht.
Besparing tot € 50 miljoen door heruitgifte orale oncolytica

Orale oncolytica in pilvorm worden door patiënten niet altijd opgemaakt, terwijl ze meestal duur en belastend zijn voor het milieu, zowel de productie als de (afval)verwerking.

Voor het onderzoek van de apotheek van het Radboudumc en de Universiteit Utrecht werden de geneesmiddelen afzonderlijk verpakt en voorzien van een sensor, die registreert of ingeleverde middelen binnen de vereiste temperatuur zijn bewaard. Als de verpakking, temperatuur en houdbaarheidsdatum in orde zijn, kunnen de ingeleverde medicijnen opnieuw worden uitgegeven.

Deze procedure hebben de onderzoekers twee jaar lang onderzocht, in samenwerking met de apotheken van vier Nederlandse ziekenhuizen: Radboudumc, UMC Utrecht, Jeroen Bosch Ziekenhuis en St. Antonius ziekenhuis. Ruim duizend patiënten die thuis orale oncolytica gebruikten, deden in die periode mee aan het onderzoek.

Besparing

De investering in deze methode, zoals de verpakking met temperatuursensor, bedraagt € 37 per patiënt per jaar. Daartegenover staat een besparing van € 613. Per patiënt levert dat per jaar netto een besparing op van € 576, blijkt uit de resultaten, die de onderzoekers hebben gepubliceerd in JAMA Oncology.

In Nederland verwachten de onderzoekers met deze heruitgifte jaarlijks tussen de € 20 tot € 50 miljoen te kunnen besparen. Door een optimalisering van het proces is inmiddels een netto besparing van € 655 per patiënt mogelijk.

Duurzaamheid

Op basis van de resultaten gaan de onderzoekers de studie uitbreiden naar veertien ziekenhuizen, waarbij ze hopen dat de aanpak uiteindelijk landelijk kan worden ingezet. Heruitgifte van geneesmiddelen mag echter alleen in het kader van een wetenschappelijke studie, daarbuiten vormen de Europese regels nog een struikelblok.

Naast de kostenbesparing zijn er ook andere factoren die de onderzoekers willen meewegen, zoals duurzaamheid of sociale impact. Door medicijnen niet te vernietigen maar opnieuw te verstrekken kan de impact op de milieubelasting verminderen. Ook kan dit voordelig zijn voor medicijnen waar een tekort aan is, aldus de onderzoekers.

Document acties

Back to top