Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Benralizumab geeft verbetering na gebruik mepolizumab

02-08-2023
Bij verminderde werkzaamheid van mepolizumab kunnen patiënten met ernstig astma meer effect hebben van het omzetten van dit geneesmiddel naar benralizumab. Dat concluderen onderzoekers op basis van een kleinschalige observationele cohortstudie, meldt het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik.
Benralizumab geeft verbetering na gebruik mepolizumab

De onderzoekers keken naar de kenmerken van patiënten die werden omgezet van mepolizumab naar benralizumab, en het effect van overstappen op verschillende klinische parameters. Voor deze retrospectieve observationele studie gebruikten de onderzoekers, die hun resultaten hebben gepubliceerd in de Journal of Clinical Medicine, data van Italiaanse verwijzingscentra voor ernstig astma.

Zes maanden na de start met mepolizumab hadden alle patiënten (43 vrouwen en 25 mannen in de leeftijd van 23 tot 84 jaar) een optimale respons op mepolizumab. Van hen werden er 30 omgezet naar benralizumab na een mediane periode van 21 maanden vanaf de start met mepolizumab.

Longaanvallen

Bij patiënten van jongere leeftijd met een hogere dosis orale corticosteroïden en/of lagere eosinofiele concentratie, vond relatief vaker een omzetting plaats. Het aantal longaanvallen was op het moment van omzetten opgelopen van 0 tot 1 (start mepolizumab) naar 4 tot 6 per jaar (start benralizumab).

Op het moment van de follow-up – mediaan 31 maanden vanaf de start met mepolizumab – was dit weer gedaald naar 0 tot 2 per jaar. De dosering van orale corticosteroïden was bij de overstappers gedaald van 5 tot 25 mg per dag naar 0 tot 25 mg per dag.

Beperkingen

De onderzoekers noemen de kleine steekproef en het retrospectieve ontwerp als grote beperkingen bij de interpretatie van de studie. Ze vinden dat er meer onderzoek moet komen op dit gebied.

Verder gaf de omzetting voor de patiënt of behandelaar mogelijk aanleiding om ook andere factoren die van invloed zijn op ernstig astma te optimaliseren. De onderzochte gegevens bevatten hierover waarschijnlijk geen informatie.

Document acties

Back to top