Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Bariatrische chirurgie effectief bij hiv-patiënt met obesitas

PW33en34 - 03-08-2023
Bariatrische chirurgie is een geschikte procedure voor patiënten met hiv en obesitas: 85% van de patiënten heeft minstens 20% gewichtsverlies. Ook daalt het aantal geneesmiddelen met de helft. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc.
Bariatrische chirurgie effectief bij hiv-patiënt met obesitas

In deze retrospectieve studie werden de gegevens van eenenvijftig personen uit alle Nederlandse hiv-klinieken geanalyseerd. Daarbij hebben de onderzoekers gekeken naar de respons van de hiv-bestrijding met verschillende antiretrovirale therapieën (ART) en of het gewichtsverlies voldoende was in deze populatie; in beide gevallen tot 18 maanden na de bariatrische chirurgie. Deze ingreep kan van invloed zijn op de activiteit van hiv-middelen.

Metabolisch profiel

Na anderhalf jaar had 85% van de patiënten minstens 20% gewichtsverlies, wat als succesvol wordt beschouwd in de klinische richtlijnen, aldus de onderzoekers, die hun resultaten hebben gepubliceerd in de Clinical Infectious Diseases. Volgens hen verslechterde de HIV-controle niet na de operatie.

Verder blijkt dat bij de meeste patiënten het lipidenprofiel duidelijk is verbeterd, wat betekent dat ze een beter metabolisch profiel hebben.

Minder medicatiegebruik

Na de bariatrische chirurgie daalde het aantal geneesmiddelen dat de hiv-patienten gebruikten met de helft. Het aantal medicijnen dat werd gebruikt in relatie tot de obesitas daalde met bijna tweederde, van 62 naar 25 in de volledige onderzoeksgroep, aldus de onderzoekers, die aangeven nu meer vertrouwen te hebben in het positieve effect van deze operatie bij hiv-patiënten met obesitas.

Document acties

gearchiveerd onder: Bariatrische chirurgie, hiv
Back to top