Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

ACM legt regels vast voor hulp bij contractonderhandelingen

17-07-2023
Brancheorganisaties in de zorgsector mogen hun leden bijstaan in individuele onderhandelingen over zorgcontracten, maar mogen geen concurrentieverstorende adviezen en informatie geven. Dat staat in de concept-leidraad Brancheorganisaties en zorgcontractering van de Autoriteit Consument&Markt (ACM), waarop betrokken partijen de komende weken kunnen reageren.
ACM legt regels vast voor hulp bij contractonderhandelingen

De ACM startte vorig jaar een onderzoek naar beïnvloeding van contractonderhandelingen door brancheorganisaties toen bleek dat een aantal van hen de leden adviseerde over bijvoorbeeld te vragen prijzen, volumes en vergoedingen van kosten. Dit verstoort volgens de ACM het individuele onderhandelingsproces.

Tegelijkertijd zag de concurrentiewaakhond dat niet volkomen duidelijk was welke ruimte brancheorganisaties precies hebben om hun leden bij te staan.  
Daarbij speelden verschillende ontwikkelingen een rol; de nasleep van de COVID-pandemie, het Integraal Zorgakkoord, de onzekerheid over hoge energielasten en mogelijke cao-afspraken over hogere lonen. De ACM voerde met een aantal brancheorganisaties vervolgens gesprekken over wat wel en niet is toegestaan, om te voorkomen dat in een volgende contractperiode opnieuw misverstanden ontstaan.

Zo mogen de organisaties hun leden bijstaan in de onderhandelingen, zolang die activiteiten het onderhandelingsproces tussen individuele zorgverzekeraars en aanbieders maar niet verstoren. Ze mogen bijvoorbeeld hun leden informeren over relevante regelgeving of wijzen op de nieuwe Handvatten Contractering en Transparantie gecontracteerde zorg van de NZa. Maar ze mogen geen adviezen geven over prijzen en volumes in de contractering, of concurrentiegevoelige informatie delen met de leden.

Verzekerden

“Zorgaanbieders en zorgverzekeraars moeten zelfstandig onderhandelen binnen de ruimte die de wetgever bepaalt”, stelt Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van de ACM. “Daarmee kunnen zorgaanbieders de zorg bieden die past bij wat er nodig is in een regio. Ook is het nodig dat de onderhandelingen tijdig zijn afgerond.”

Alleen op die manier kunnen verzekerden volgens Snoep aan het einde van het jaar goed geïnformeerd een besluit nemen over hun zorgverzekering. “Brancheorganisaties mogen hun leden helpen, maar niet beïnvloeden. In deze leidraad geeft de ACM met concrete voorbeelden aan wat wel en niet is toegestaan.”

Betrokken organisaties en anderen kunnen schriftelijk reageren op de concept-leidraad tot en met vrijdag 25 augustus. Op 29 augustus is er voor alle betrokken partijen een informatiebijeenkomst.

Document acties

Back to top