Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Eerste monoklonale antilichamen tegen COVID-19 goedgekeurd

16-11-2021
Regdanvimab en casirivimab/imdevimab zijn de eerste monoklonale antilichamen die door het Europees Medicijn Agentschap (EMA) zijn goedgekeurd voor behandeling van COVID-19. Dit gebeurde na een positieve beoordeling van de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP).
Eerste monoklonale antilichamen tegen COVID-19 goedgekeurd

Regdanvimab (Regkirona) en casirivimab/imdevimab (Ronapreve) zijn hiermee toepasbaar bij volwassenen met COVID-19 die een verhoogd risico op een ernstiger beloop hebben en die geen extra zuurstof nodig hebben. Uit studies is gebleken dat na behandeling het risico op ziekenhuisopname en overlijden door COVID-19 significant is afgenomen.

Preventief

Casirivimab/imdevimab kan daarnaast worden toegepast bij kinderen vanaf 12 jaar met COVID-19 en een verhoogd risico op een slechtere uitkomst  zonder zuurstofbehandeling. Bovendien kan het bij kinderen en volwassen preventief worden ingezet: studies laten zien dat dit middel het risico op het oplopen van COVID-19 verlaagt indien huisgenoten zijn besmet met het coronavirus SARS-CoV-2. Het wordt ter preventie elke vier weken intraveneus of subcutaan toegediend. Het kan ook na contact met een besmet persoon eenmalig intraveneus of subcutaan worden toegediend (post exposure-profylaxe).

Beide middelen zijn gericht tegen het spike-eiwit van SARS-CoV-2 en voorkomen hiermee dat de virus zich hecht aan de menselijke cel en de cel binnendringt. Casirivimab/imdevimab bestaat uit twee antilichamen die op verschillende plekken aan het spike-eiwit binden.

Document acties

Back to top